Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Spar po letih čakanja pridobil gradbeno dovoljenje za center v Šiški

Deli na:
Spar po letih čakanja pridobil gradbeno dovoljenje za center v Šiški

Foto: Bobo

Podjetje SES, ki združuje vse Sparove nakupovalne centre v Evropi, je pred dnevi le pridobilo gradbeno dovoljenje za nakupovalno središče v Šiški. Direktor Spara Slovenija Igor Mervič sicer ni več neposredno odgovoren za gradnjo centra, se je pa za Delo o njem razgovoril kot partner pri projektu in bil kritičen do postopkov pridobivanja dovoljenj.

Mervič je v pogovoru za Delovo Sobotno prilogo spomnil, da je Spar zemljišče v Šiški kupil zaradi dobre lokacije. Po zapletih s prostorskim načrtom in gradbenim dovoljenjem za nakupovalni center so prvotni načrt opustili, nato pa leta 2008 Mestno občino Ljubljana zaprosili za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Ta je bil leto kasneje sprejet, sledila je izdelava projektov. Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja je SES, ki je prevzel Sparove nepremičninske dejavnosti, decembra 2010 oddal na šišensko izpostavo ljubljanske upravne enote. SES je, tako Mervič, prvi pisni poziv upravne enote za dopolnitev vloge za Šiško prejel šele leta 2013.

"Običajno je sicer, da mora investitor vlogo večkrat dopolniti, upravna enota ga pri tem vodi, postopek poteka. Ampak tu je prvi pisni poziv prišel šele čez dve leti," je opozoril Mervič in pojasnil, da so do takrat dobivali samo ustne pozive, kaj bi bilo treba spremeniti, in čakali na druge dokumente, ki jih je od njih zahtevala upravna enota. Mervič je v zvezi z vlogo izpostavil še, da je Spar za dopolnitev vloge za gradbeno dovoljenje dobil le 15 dni časa.

Zaradi zavlačevanja je imel Spar v Šiški dolgo zamrznjen kapital, Mervič je prepričan, da je podjetju nastala ogromna gospodarska škoda, ki se meri v milijonih evrov. O morebitni tožbi sicer ne bo odločal on, a osebno meni, da bi morali uporabiti vse pravne možnosti za tožbo. Koga bi tožili, pa naj, tako Mervič, povedo odvetniki.

Kot je še poudaril Mervič, v tujini javni upravi zavlačevanje postopkov ni v interesu, investitorjem pomagajo, mesta tekmujejo med seboj, kdo bo dobil investicijo, nova delovna mesta, komunalne prispevke. Sloveniji pa neprijaznost do investitorjev po njegovih besedah kvari ugled, kar se na koncu odrazi tudi v bonitetni oceni. Ne gre samo za tuje investicije, probleme imajo tudi domači investitorji, je dodal.