Revija Reporter
Slovenija

Šov Logarja in opozicije v DZ: "Janša ne škodi ugledu Slovenije" proti "ugled Slovenije se slabša"

STA

4. dec. 2020 7:22 Osveženo: 7:26 / 04. 12. 2020

Deli na:

Minister za zunanje zadeve Anže Logar v DZ.

DZ/Matija Sušnik

Parlamentarna odbora za zunanjo politiko iz zadeve EU sta na skupni seji na zahtevo opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB razpravljala o zunanjepolitičnih stališčih premierja Janeza Janše, zlasti o njegovem spornem tvitanju in pismu evropskim voditeljem o vladavini prava. Janše v DZ ni bilo, ga je pa branil zunanji minister Anže Logar.

Nik Prebil iz LMŠ in Matjaž Nemec (SD) sta v imenu predlagateljev sklica seje izpostavila, da premier Janša s svojimi stališči, ki jih pogosto izraža kar na Twitterju, krši strateške dokumente o o zunanji politiki, teh stališč pa ne usklajuje niti na vladi z ostalimi ministri, kaj šele z državnim zborom. "Vsa stališča, ki nimajo mandata DZ, niso legitimna," je poudaril Nemec.

"Ugled Slovenije se slabša; nismo več braniki vladavine prava," je poudaril Prebil v povezavi s pismom, ki ga je Janša poslal voditeljem ostalih članic EU glede vladavine prava in svežnja za okrevanje po pandemiji. Slovenija se je s tem postavila na stran Madžarske in Poljske, proti katerima je Evropska komisija že sprožila postopke zaradi pritiskov na sodstvo, medije in pravice manjšin. To je v nasprotju s strateškimi interesi, je menil Prebil.

Izpostavil je tudi tvite Janše glede ameriških predsedniških volitev, predvsem ko je bodočega predsednika ZDA označil za šibkega. Slovenija je s tem kot država požela veliko negativne pozornosti, je dejal Prebil in izzval Logarja, če bi tudi sam tako tvital in se izražal.

Čeprav naj bi bilo na seji govora predvsem o Janševih stališčih, premierja na sejo obeh odborov ni bilo. Zastopal ga je zunanji minister Logar, ki se je premierju in sedanji zunanji politiki postavil odločno v bran. Razloge za sklic seje je označil za "vsebinsko prazne in s pavšalnimi trditvami".

Vlada ne krši zavez iz strateških dokumentov, Janša ne škodi ugledu Slovenije, nasprotno, je zatrdil minister. Žogico pa vrnil opoziciji, da v bistvu ona tudi s tovrstnimi razpravami škoduje interesom Slovenije v tujini. "1800 milijard evrov stoji, 12 milijard za Slovenijo. Opozicija pa razpravlja o tvitih," je izjavil minister in dejal, da ta vlada dejansko "odpravlja probleme, ki Slovenijo spremljajo že dolgo".

Opoziciji je navrgel po njegovih besedah zunanjepolitične napake, zlasti bivšima premierjema Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek, napadel pa je tudi Nemca. Take razprave so po mnenju Logarja "tekma navzdol", ki ne koristi ne koaliciji ne opoziciji. "Če umažeš državo v tujini, to ni dobro," je poudaril.

Zavrnil je tudi, da bi omenjeno pismo premierja voditeljem drugih članic EU pomenilo, da se postavlja za poljsko in madžarsko blokado svežnja za okrevanje. Nasprotno, išče kompromis za nastalo stanje, kar sta v svojih odzivih izpostavila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in nemška kanclerka Angela Merkel, je še poudaril Logar.

Nemec je ocenil, da se je Logar v svojem več kot uro dolgem nagovoru dotaknil "le kakih 10 odstotkov vsebine" iz razlogov za sklic te seje. "Napad je najboljša obramba," je ocenil Prebil.

Nataša Sukič iz Levice je glede tega dodala, da "Janša že celo Evropo podučuje, kaj je vladavina prava". V ozadju pa gre predvsem za boj za brezpogojno izplačilo evropskega denarja, je dejala. "Druge države pač zahtevajo spoštovanje vladavine prava in demokracije," je dejala.

Razprava je imela veliko notranjepolitičnega obračunavanja, kar je izpostavila tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS/EPP). Branko Grims (SDS) je menil, da gre pri vsem skupaj "za nasilno vsiljevanje svojih pogledov", kar da je problem sedaj tudi v EU. Kritiziral je tudi Nemčijo, ki da je bila tista, ki je povozila načelo vladavine prava z odprtjem meja za migrante.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je med drugim izrazila pričakovanje, da bo Janša vsaj med predsedovanjem Svetu EU prihodnje leto spremenil retoriko in pozitivno predstavljal Slovenijo, ne pa preko Twitterja žalil drugih ljudi. "Medtem ko na dan zaradi koronavirusa umre za avtobus ljudi, on tvita," je dejala.

Monika Gregorčič (SMC) je kritizirala opozicijo, da jih s sklicem te seje "ogroža" sredi epidemije covida-19, zaradi česar se je Prebil odzval, da te seje ne bi bilo, če ne bi bilo omenjenih dejanj premierja.

Zaradi postopkovnih zapletov, ko predsedujoči Marko Pogačnik ni dal pravice Violeti Tomić do replike na repliko, prej pa je to pravico dal Gregorčičevi, je opozicija sicer po več kot petih urah napovedala obstrukcijo in zapustila sejo. Ta se nadaljuje brez prisotnosti članov strank LMŠ, SD, Levice in SAB.