pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Soseska graščaka Zidarja

Deli na:

Gradbeni tajkun Ivan Zidar je s teroriziranjem sosedov in pomočjo Mestne občine Ljubljana razširil svoje posestvo, na katerem so zrasla poslopja, ki uradno ne obstajajo. Nekateri v Sloveniji se imajo za nedotakljive, na zakone se požvižgajo, pri tem pa jim pomagajo celo uradni organi.

Gradbeni tajkun Ivan Zidar je s teroriziranjem sosedov in pomočjo Mestne občine Ljubljana razširil svoje posestvo, na katerem so zrasla poslopja, ki uradno ne obstajajo. Nekateri v Sloveniji se imajo za nedotakljive, na zakone se požvižgajo, pri tem pa jim pomagajo celo uradni organi.

Ivan Zidar ima pod nadzorom svojo sosesko, postavljene varnostne kamere, svoje varnostnike, nakup precejšnjega zemljišča okoli domače hiše na Zelenovi  ulici in gradnja na njem za gradbenega barona in zelo premožnega Slovenca niso kakšna posebnost. Zanimivo pa je, da njegovih dveh dodatno zgrajenih hiš in garaže v uradnih zaznamkih sploh ni.

V Sloveniji je očitno nekaj ljudi, ki so prepričani, da so nedotakljivi in da zanje zakoni ne veljajo; da jih lahko prezrejo in da jim morajo uradni organi pri tem celo pomagati. Ivan Zidar, gradbeni podjetnik, star 72 let, je gotovo eden tistih, ki je dolgo veljal za eno najmočnejših oseb v naši državi. Gotovo je še vedno zelo vpliven, a njegova javna podoba mogočneža in uspešnega gospodarstvenika počasi bledi.

Parcele zakoncev Zidar
Afere in razsodba nemškega razsodišča, s katero je bil pogojno obsojen na eno leto zaporne kazni, ker je iz posla z Manom nezakonito dobil 770.000 evrov provizije; neplačevanje delavcev in vpletenost v mrežo političnih in drugih poznanstev; zaradi tega nekateri životarijo, Zidarja pa vse to menda vodi v propad.

To pa ne pomeni, da je revež ali da bo to kmalu. Ko je bil še trdno na vrhu SCT, je krožil pregovor, da Zidar sploh ne potrebuje plače. Če potrebuje avtomobil, mu to uredijo. Če bi rad potoval v vroče kraje, se agencije ponujajo kar same od sebe. A to so bolj govorice. Nihče pa ga ne bi hotel  imeti za soseda. Prav sosedje so namreč povedali, da so morali pred časom, ko je ta občan pokazal zanimanje za okoliško zemljišče, preživljati vse mogoče. A pojdimo po vrsti.

Ivan Zidar skupaj z ženo Vincencijo živi v precej veliki hiši na naslovu Zelenova ulica 34. Ta stavba, zgrajena leta 1976, ima dva lastnika: zakonca Zidar imata vsak imata vsak polovico. Mimogrede, oba sta rojena istega leta in sta že dolgo poročena. Njun dom ima tri etaže, površine stavbe pa je čistih 281 kvadratnih metrov. Nekdaj se sosedom verjetno še sanjalo ni, da bo Ivan nekoč eden najbogatejših in v finančnem pogledu nevarnih ljudi v Sloveniji. Parcela, kjer si je postavil dom, je velika 897 kvadratnih metrov, sodeč po uradnih zaznamkih geodetske uprave. To pa ni vse.


V bližini je tudi parcela 2134/20, katere lastnik je Zidar. Ob pregledovanju zapisov na spletni strani geodetske uprave lahko presenečeni ugotovimo, da po njihovih podatkih na tem mestu ni stavbe. Naprej je nekoliko zmedeno zapisano, da naj bi bila tam njiva, za dejansko rabo pa stavba. Nenavadno. Nam pa fotografija pokaže, da bi temu, kar je tam zraslo, lahko rekli velik objekt. Kot so povedali sosedje, ni zrasel čez noč, ampak tam stoji že več let.

Na papirjih eno, v resnici drugo
Zakonca Zidar sta tudi lastnika parcele, ki ima številko 1854/5. Gre za veliko parcelo, kjer prav tako piše, da ni stavbe. Pa jo je mogoče videti kar na spletni strani geodetske uprave, kjer imajo letalske posnetke tega območja. Če boste brskali po googlu earth in odtipkali Zelenova ulica, boste lahko videli, da je območje vidno kot gradbišče, ograjeno z delovno ograjo. A stavbe niso sveže zgrajene.

Zidarja sta po uradnih podatki lastnika še parcele s številko 1854/3, kjer naj bi bila po pripovedovanju tam bivajočih prebivalcev pešpot. In parcele 2164/1, kjer piše, da je travnik, na njem pa drobčkana koliba. Na zemljevidu Telefonskega imenika Slovenije tam ni ne stavbe in ne hišne številke. Če to preverite sami, tako da se odpeljete v ta del Ljubljane, ki spada pod kataster Kašelj, boste presenečeni nad hišo, ki stoji tam. Gre za 1721 kvadratnih metrov veliko površino. Če se sprašujete, ali imata Zidarja kakšno hipoteko na hiše, je odgovor, da verjetno ne, ker ni treba. Ob prečesavanju tega območja pa smo ugotovili še nekaj.

Nad koščkom zelje s parcelno številko 1853/9, ki je v lasti ljubljanske mestne občine, je vzdolž Černivčeve ulice še ena parcela, ki pa sploh nima parcelne številke. Kako je to mogoče? Nikogaršnja zemlja. Se moje oči motijo, ali je ves ta del Zidar enostavno ogradil z delovno zaščitno ograjo? Če bi sklepali po tem, je torej tudi ta parcela, ki nima številke, njegova. Hm! Kako lahko kupiš zemljo, če nima številke?

VEČ V TISKANI IZDAJI