sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šoltes vložil svojo listo za evropske volitve, na kateri je praktično edini znani kandidat

Deli na:
Šoltes vložil svojo listo za evropske volitve, na kateri je praktično edini znani kandidat

Foto: Bobo

Nekdanji predsednik računskega sodišča in vodja društva Verjamem Igor Šoltes je na Državno volilno komisijo vložil kandidatno listo za evropske volitve. Sam bo tudi nosilec liste. Imena preostalih kandidatov so javnosti nepoznana, večina jih navaja, da doslej niso kandidirali na nobeni politični listi. Kot pravijo, si želijo več Slovenije v EU.

Na današnji predstavitvi liste je Šoltes poudaril, da se mnoge za državo pomembne odločitve ne sprejemajo le v Ljubljani. Ob tem je izpostavil zlasti evropsko zakonodajo in direktive, ki da jih Slovenija v svoj pravni red dostikrat prenaša nekritično.

"Pomembno je, da nismo le prevajalci in izvrševalci evropskega pravnega reda in direktiv, ampak tudi soustvarjalci," je pojasnil Šoltes in dodal, da se samo odločanje usmerja na zelo ozek krog in da velike države prevladujejo nad usodo malih.

Pri črpanju evropskih sredstev je poudaril, da bi morala Slovenija biti še bolj učinkovita, sicer pa osnovno težavi vidi pri načrtovanju.

Šoltes se je dotaknil tudi programa in izpostavil trg dela, samooskrbo, preprečitev prodaje bistvene infrastrukture, upreti pa da se je treba tudi kakršnimkoli poskusom privatizacije naravnih virov.

Kot je dejal, so zbrali nekaj čez 3500 podpisov. Na vprašanje, kakšen rezultat pričakujejo na volitvah 25. maja, pa je Šoltes odvrnil le, da računajo na čim višjo volilno udeležbo in da bodo ljudje "verjeli v dobre stvari".

Poudaril je tudi, da se je za vstop v politiko odločil, ker razmere niso blesteče in ni dovolj le čakati, da bo "kdo drug kaj naredil". Z društvom Verjamem so, kot pravi, alternativa. "Tudi za volitve v državni zbor, kadarkoli te že bodo," je pristavil.


Šoltestu na listi sledi diplomantka tržnega komuniciranja Katarina Košak, ki se bo zavzemala zlasti na izboljšanje položaja mladih.

Na tretjem mestu je ekonomist Boštjan Horvat, sicer zaposlen na občini Kobilje kot svetovalec župana, ki bo zagovarjal stališča o skupni kmetijski politiki ter si prizadeval za oživljanje kmetij in povezovanje zadrug.

Četrta na listi je nemcistka Mojca Blas. Kot je pojasnila, verjame, da vsi skupaj lahko naredimo veliko več za tiste, ki jih trg dela potiska v neugoden položaj.

Sledi ji asistent na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Iztok Prislan, ki se bo zavzemal zlasti za pravičen položaj slovenske znanosti v EU.

Šesta je varstvoslovka Monja Režonja, ki je med drugim izpostavila ohranjanje naravnega bogastva in kulturne dediščine ter pomen socialnovarstvene vloge države.

Na predzadnjem mestu je odvetnik Gregor Veličkov, ki se bo zavzemal za omejitev koruptivnega ravnanja in odliva kapitala v davčne oaze. Veličkov je bil sicer med letoma 2002 in 2006 novogoriški mestni svetnik na listi tedanje ZLSD, od leta 2010 pa je v mestnem svetu zastopan s svojo neodvisno listo.

Kot zadnja bo Šoltesovo listo zastopala samostojna podjetnica Diana Ternav, ki bo zagovarjala stališča o turizmu.