stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sojenje Tovšakovi in Gabrielovi: presenetljivo pričanje sindikalista

Deli na:
Sojenje Tovšakovi in Gabrielovi: presenetljivo pričanje sindikalista

Foto: Bobo

Na Okrožnem sodišču v Celju je bilo na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjima vodilnima v Vegradu Hildi Tovšak in Branki Gabriel v dopoldanskem delu zaslišanih šest prič, zaslišanja še treh so napovedana ob 14.30. Med drugim je presenetil nekdanji prvi sindikalist Samo Mastnak, ki je v zaslišanju spremenil nekatere svoje pretekle navedbe.

Na celjskem okrožnem sodišču od 21. marca letos poteka glavna obravnava proti nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak in nekdanji direktorici kadrovskega in splošnega sektorja Vegrada Branki Gabriel, ki sta osumljeni storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Obtožnica ju bremeni, da sta podrejeni delavki Majdi Volk naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nakaže nekaj več kot 400.000 evrov na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del sredstev, ki so bila sicer namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.

Sredstva v blagajni vzajemne pomoči so bila namreč namenjena delavcem, ki so zanje lahko v stiski zaprosili, zbirala pa so se sicer kot prostovoljni prispevek delavcev, ki so jim ga v znesku nekaj evrov mesečno odtegnili pri plači.

Tako so se današnja zaslišanja nekdanjih zaposlenih v Vegradu vrtela okoli poznavanja poslovanja blagajne vzajemne pomoči, za katero je večina zaslišanih v začetku leta 2010 izvedela, da v njej ni denarja, potem ko ni bil nakazan odobren znesek družinama dveh umrlih nekdanjih Vegradovih delavcev, ki sta opozorili na to, da denarja nista dobili.



Za presenečenje je med drugim poskrbel nekdanji predsednik Vegradovega sindikata Samo Mastnak, ki je v zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom oktobra leta 2011 dejal, da je obstajal dogovor, da se lahko sredstva iz blagajne vzajemne pomoči "posojajo" za reševanje likvidnostnih težav podjetja, a se morajo kasneje vrniti. Takrat je, kot je razvidno iz danes prebranega zapisa takratnega zaslišanja, dejal tudi, da bo poiskal omenjeni dogovor, saj da mora biti nekje.

Nasprotno pa je danes dejal, da je bil takrat v zmoti, da takšen dogovor ni obstajal oz. da ga v času njegovega mandata na mestu predsednika sindikata od leta 2002 niso podpisali in da ga je verjetno zamenjal za kakšen drug dogovor.

Prav tako Mastnak ni znal pojasniti zapisa v osnutku stavkovnih zahtev iz aprila 2010, ki se je glasil, da mora vodstvo Vegrada do konca leta 2010 vrniti "izposojena sredstva" iz blagajne vzajemne pomoči. To zahtevo so v podpisu dogovora z vodstvom Vegrada kasneje sicer izločili iz stavkovnih zahtev. Vegrad je sicer v stečaju od oktobra 2010.

Zaslišanja prič, ki se bodo nadaljevala popoldne, bi se morala začeti že v nadaljevanju obravnave pred tednom dni, a je bilo nadaljevanje prekinjeno zaradi slabega počutja Tovšakove, ki je trenutno v priporu zaradi suma drugega kaznivega dejanja. Tudi na današnji obravnavi je Tovšakova dejala, da se počuti slabo, a da želi spremljati obravnavo.