Revija Reporter
Slovenija

Sodni udarec za Jankovića: sodnica je zavrnila tožbo Lekarne Ljubljana zoper Občino Postojna

STA

4. jul. 2020 6:00

Deli na:

Lekarna Ljubljana.

Bobo

Ljubljansko okrožno sodišče je na včerajšnji obravnavi zavrnilo tožbeni zahtevek Lekarne Ljubljana, ki od Občine Postojna zahteva odškodnino zaradi neizpolnjevanja zavez in poslovne škode v povezavi z njihovo postojnsko poslovalnico, je za STA povedal postojnski župan Igor Marentič. Sodnica bo v 30 dneh poslala pisno sodbo.

Marentič se sicer obravnave ni udeležil, je pa pojasnil, da je bila zelo kratka.

Javni zavod Lekarna Ljubljana od Občine Postojna terja skoraj 190.000 evrov odškodnine zaradi neizpolnjevanja zavez in poslovne škode v povezavi z njihovo postojnsko poslovalnico.

Lekarna Ljubljana je leta 2013 na pobudo prejšnjega vodstva postojnske občine v Postojni odprla lekarno, za to pa ni nikoli dobila zelene luči ministrstva za zdravje. Javni zavod Lekarna Ljubljana je bil namreč ustanovljen za delovanje na območju Mestne občine Ljubljana, v Postojni pa je že prej deloval javni zavod Kraške lekarne, katerega ustanoviteljica je tudi postojnska občina. Zato je ministrstvo ves čas zavračalo vloge za dovoljenje za poslovalnico izven njihovega območja.

Nazadnje je oktobra 2016 ministrstvu za zdravje pritrdilo tudi upravno sodišče, da niso izpolnjeni pogoji, da bi javni zavod Lekarna Ljubljana odprl svojo lekarno v Postojni. V postojnski poslovalnici je nekaj časa delovala le specializirana prodajalna, 31. decembra 2018 pa so po poročanju lokalnega radija Radio 94 dokončno zaprli vrata.

Po navedbah župana Marentiča ima tudi občina vloženo tožbo zoper Lekarno Ljubljana, ki da občini ni plačevala nadomestila za poslovanje v njihovi občini, 8000 evrov mesečno.