Revija Reporter
Slovenija

Sodišče zavrnilo zahtevo odvetnika Petra Čeferina po obnovi postopka Ivanu Periću

STA
2.352

5. feb. 2021 10:26 Osveženo: 10:28 / 05. 2. 2021

Deli na:

Pri sodnem postopku, v katerem je Ivana Perića zastopal odvetni

arhiv Reporterja

Obrambi Ivana Perića, ki je zaradi trojnega umora v Rovinju avgusta 2002 obsojen na 30 let zapora, ni uspelo doseči obnove postopka. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zahtevo za novo sojenje Periću, ki je v zaporu že devetnajsto leto, zavrgel. Sklep še ni pravnomočen, poroča današnji Dnevnik.

Po navedbah časnika je Perićev odvetnik Peter Čeferin zahtevo za obnovo postopka vložil lani. Ta je možna, če pridejo na dan nova dejstva ali dokazi, ki bi lahko pripomogli k oprostitvi že obsojenega ali pa k obsodbi po milejšem kazenskem zakonu.

Sodišče lahko zahtevo za obnovo zavrže, če na podlagi same zahteve in spisov prejšnjega postopka ugotovi, da dejstva in dokazi očitno niso taki, da bi lahko na njihovi osnovi obnovo dovolili. Ti dokazi ali dejstva morajo biti "očitno neprimerni". Ravno to neprimernost je sodišče našlo v odvetnikovih dokazih ali pa jih je zavrnilo, ker niti niso bili novi, še pojasnjuje Dnevnik.

Avgusta 2002 so v apartmaju v Rovinju našli trupla Perićeve mame, 43-letne Vesne Pavlin Rakić, 39-letnega očima Georga Rakića in 12-letnega polbrata Bojana. Dve leti kasneje so Perića zaradi umorov obsodili na trikrat po 30 let zapora in mu glede na obstoječo zakonodajo nato izrekli enotno 30-letno kazen.