zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče razveljavilo 800.000 evrov težko sodbo zaradi napake pri porodu

Deli na:
Sodišče razveljavilo 800.000 evrov težko sodbo zaradi napake pri porodu

Foto: Bobo (slika je simbolična)

Višje sodišče v Kopru je razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je postojnski porodnišnici marca lani naložilo plačilo 800.000 evrov odškodnine družini iz Nove Gorice zaradi zapletov pri porodu, pri katerem je njihov sin utrpel hudo pomanjkanje kisika in dobil trajne poškodbe možganov, pišejo Primorske novice. Postopek se začenja znova.

Po poročanju časnika podrobni razlogi za razveljavitev sodbe še niso znani, saj je odvetnica družine Lucija Šikovec Ušaj službeno odsotna in se z vsebino sodbe še ni podrobno seznanila. Direktor porodnišnice Aleksander Merlo pa je za časnik povedal, da v porodnišnici kot udeleženci v sodnem postopku odločitev višjega sodišča sprejemajo tako, kot je, saj je zanje obvezujoča. Še naprej se bodo udeleževali nadaljnjih sodnih obravnav, je dodal.

Odvetnik porodnišnice Miran Škrinjar pa je pojasnil, da so določeni razlogi v sodbi kontradiktorni. "Gre za bistveno kršitev postopka, zato je sodba razveljavljena, prvostopenjsko sodišče pa mora sojenje ponoviti in nepravilnosti odpraviti," je naštel. Upravičeno pa je pričakovati, da bo ponovno odločanje na prvi stopnji končano v razumnem roku, ki je za tako težke primere leto in pol. Prejšnje se je na prvi stopnji namreč vleklo sedem let, vmes pa so se zamenjali kar štirje sodniki, je še poročal časnik.

Sodišče je lani razsodilo, da je porodničar naredil strokovno napako, ko je Novogoričanki, ki je vložila odškodninski zahtevek, pri porodu marca 2005 ni želel opraviti carskega reza. Porodničar je v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez in tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnih porodom.

Otroka so poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in šele takrat so ji opravili carski rez, je takrat pojasnila Šikovec Ušajeva. Otrok je zato utrpel hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti. Priklenjen je na invalidski voziček, ne more sam jesti ali sedeti, ima pa tudi hudo epilepsijo.

Koprsko okrožno sodišče je družini dosodilo odškodnino v višini 400 povprečnih neto plač, kar je približno pol milijona evrov, s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od marca leta 2008 pa je znesek precej višji, 845.000 evrov. Na odločitev sodišča sta se pritožili obe strani in višje sodišče je po desetih mesecih odločanja sodbo zdaj razveljavilo ter naložilo vnovično sojenje.