zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče: Odvzem koroških dečkov dedku in babici je bil nezakonit

Deli na:
Sodišče: Odvzem koroških dečkov dedku in babici je bil nezakonit

Foto: Bobo

Upravno sodišče je ugotovilo, da so bile ob odvzemu fantkov iz Velenja kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma, je za STA povedal zagovornik babice dečkov, odvetnik Velimir Cugmas. Odločitev upravnega sodišča, o kateri je najprej poročal Večer, je odvetnik prejel danes, sprejeta pa je bila 11. maja.

Kot je pojasnil odvetnik, je sodišče ugodilo tožbi, s katero je terjal ugotovitev, da je Center za socialno delo (CSD) Velenje z odvzemom otrok 30. marca letos ravnal nezakonito, da je z odvzemom posegel v otrokove pravice v razmerju do babice in da je s tem povzročil protipravno stanje babici in vnukoma. Sodišče po njegovih besedah ugotavlja, da je bil odvzem mladoletnih vnukov babici v nasprotju z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin in Ustavo RS.

Odvetnik meni, da je s to odločitvijo upravnega sodišča "negirano vse tisto", kar je zatrjevala ministrica za delo Anja Kopač Mrak, socialna inšpekcija in tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki so zatrjevale, da je bil odvzem zakonit, da babica nima aktivne pravice tožiti in uveljavljati kakršnegakoli svojega zahtevka pred sodiščem in da z odvzemom ni bilo poseženo v človekovo pravico.

Odvetnik ob tem pravi še, da je upravno sodišče s takšno odločitvijo razrešilo tudi predhodno vprašanje v vseh ostalih postopkih, ki še tečejo pred sodišči. Med drugim v enem postopku odvetnik terja izdajo odločbe o rejništvu babici, v več vloženih pravnih sredstvih pa terja tudi ne le stike babice z vnuki, pač pa namestitev vnukov nazaj k babici. Odvetnik je prepričan, da bodo zaradi kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe nekateri morali tudi "kazensko odgovarjati".

Ni pa upravno sodišče ugodilo zahtevku babice, da se dečka do pravnomočnosti odločitve vrneta k starim staršem, ampak je zapisalo, da bodo o tem tekli posebni postopki. V zvezi s tem je odvetnik napovedal pritožbo.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z odločitvijo upravnega sodišča še niso seznanjeni, so pojasnili za STA.

Odvetnik Cugmas pa je za STA še pojasnil, da babica še vedno ni videla vnukov, prav tako ne ve za ime rejnikov.

CSD Velenje je tri- in petletnega dečka, ki sta po umoru matere decembra lani v Velenju bila pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev. To je sprožilo buren odziv javnosti. Inšpekcijski nadzor je pozneje pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok. Zaradi omenjenih dogodkov je SDS 12. aprila letos zoper ministrico Kopač Mrakovo vložil interpelacijo.