benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novinarji Reporterja vložili tožbo zoper ljubljansko okrožno sodišče

Deli na:
Novinarji Reporterja vložili tožbo zoper ljubljansko okrožno sodišče

Foto: Primož Lavre

Novinarji tednika Reporter so na ljubljansko upravno sodišče vložili tožbo zoper Okrožno sodišče v Ljubljani. V upravnem sporu spodbijajo odločitev senata tega sodišča, ki je zavrnilo njihov predlog za ugotovitev IP naslova računalnika, na katerem je bila zapisana grožnja s smrtjo zoper njih, objavljena na enem od družbenih omrežij.

Grožnja s smrtjo zoper novinarje Demokracije in Reporterja je bila na enem od družbenih omrežij objavljena januarja letos, neposredno po napadu na pariški tednik Charlie Hebdo.

Tožniki - Jože Biščak, Nenad Glücks, Igor Kršinar, Ivan Puc in Silvester Šurla - pojasnjujejo, da so najprej neznanega storilca na policiji ovadili zaradi suma kaznivih dejanj grožnje ter javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je njihovo kazensko ovadbo zavrglo. Kasneje pa je še ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo njihov predlog za izsleditev IP naslova računalnika, na katerem je bila zapisana grožnja.

Tako preiskovalni sodnik, kot senat treh sodnic sta namreč menila, da ne gre za upravičene tožnike in da bi bil lahko oškodovanec zgolj novinar Demokracije Gašper Blažič, ki je edini v zapisu izrecno omenjen. Tožniki vztrajajo, da je jasno, da je grožnja usmerjena zoper njih.

Sodišču očitajo, da je povsem "na pamet" brez dejanskih in pravnih razlogov ocenilo, da grožnja ni resna. Ocenjujejo tudi, da je senat treh sodnic določitev izrekel na podlagi svojega "pristranskega dojemanja celotne vsebine tednika Reporter". S svojim ravnanjem pa jim je, kot so zapisali, kršilo več ustavnih pravic, med drugim do enakega varstva pravic in sodnega varstva (22. in 23. člen), do varnosti (34. člen ustave) in svobode izražanja (39. člen).

Peterica novinarjev zahteva, da sodišče razpiše glavno obravnavo, jih nanjo povabi ter izvede vse potrebne dokaze, predvsem pa jim kot strankam v postopku da možnost zaslišanja in s tem ugotovi resnost in intenzivnost grožnje. Predlagajo tudi, da se sklep okrožnega sodišča odpravi, temu sodišču pa naloži, da o njihovem predlogu ponovno odloči.