Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodišče naj bi v primeru predora Šentvid potrdilo obtožnico zoper osmerico

Deli na:
Sodišče naj bi v primeru predora Šentvid potrdilo obtožnico zoper osmerico

Foto: Arhiv Reporterja

Okrožno sodišče v Ljubljani naj bi po neuradnih informacijah Žurnala potrdilo obtožnico v primeru šentviškega predora in zavrnilo pritožbe nekaterih obtoženih. Sodišče osmerice uradno še ni obvestilo o svoji odločitvi, po neuradnih informacijah pa naj bi zavrnilo vsaj pritožbo direktorja Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) Rajka Siročiča.

Odločitev okrožnega sodišča sicer še ni pravnomočna. Kot so v torek pojasnili, je spis od 20. avgusta na senatu zaradi reševanja ugovorov zoper obtožnico.

Poleg Siročiča je bila neposredna obtožnica zaradi nepravilnosti pri financiranju gradnje šentviškega predora v začetku junija vložena tudi zoper aktualnega obrambnega ministra Aleša Hojsa, sicer nekdanjega člana uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Na obrambnem ministrstvu so v sredo za STA zatrdili, da je minister podal ugovor na obtožnico, s strani sodišča pa doslej še ni prejel nobenega odgovora. Hojs je bil sicer med leti 2006 in 2009 v upravi Darsa zadolžen za vzdrževanje avtocest.



Prav tako je Boštjan Penko, ki zagovarja nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja, za STA dejal, da še niso prejeli odgovora sodišča ter tako z odločitvijo sodišča niso seznanjeni. Med obtoženimi so tudi nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj, nekdanji predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec ter nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do osem let zapora.

Na vloženo neposredno obtožnico naj bi se pritožili skoraj vsi obtoženi, pri tem pa naj bi zahtevali, da sodišče tudi ne upošteva in izloči določene dokaze o domnevnem oškodovanju, ki naj bi jih tožilstvo pridobilo nezakonito.

V središču preiskave naj bi bile pogodbe za gradnjo šentviškega predora, ki jih je v letih 2007 in 2008 uprava Darsa sklenila s konzorcijem SCT-Primorje. V obtožbi se očita oškodovanje državnega proračuna v višini več kot 10 milijonov evrov. Tožilstvo naj bi delovalo na podlagi poročila računskega sodišča iz leta 2010, ki je ugotovilo nepravilnosti pri načinu obračunavanja dodatnih del za predor Šentvid, zaradi česar se je naložba znatno podražila.