Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalistična preiskava v Viator & Vektorju, Pavček pridržan

Deli na:
Kriminalistična preiskava v Viator & Vektorju, Pavček pridržan

Foto: Arhiv Reporterja

Po informacijah spletnih Financ danes poteka kriminalistična preiskava na sedežu Viator & Vektorja na ljubljanskem Rudniku, po neuradnih informacijah pa naj bi pridržali Zdenka Pavčka in Aleksandra Svetelška.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje sume gospodarskih kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic, so potrdili na policiji. Hišne preiskave potekajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje. S kaznivimi dejanji naj bi nastalo za 5,5 milijona evrov škode. Dvema osumljenima so tudi odvzeli prostost.

Dvema osumljenima je bila v skladu z določili zakona o kazenskem postopku za čas izvajanja hišnih preiskav, odvzeta prostost. Po neuradnih informacijah Financ naj bi pridržali nekdanjega direktorja Tuš Holdinga Aleksandra Svetelška in Zdenka Pavčka iz Viator & Vektorja, česar na policiji za STA niso mogli komentirati.

Svetelšek je potrdil, da so ga zjutraj na domu obiskali kriminalisti NPU in mu med krajšo preiskavo zasegli notesnik ter se poslovili. "Predmet preiskave so postopki, v katerih sem deloval zakonito in transparentno ter v nikogaršnjo škodo," je sporočil in dodal, da zdaj že opravlja redne delovne obveznosti.

V Tušu in Viator & Vektorju naj bi po pisanju spletnih Dela in Financ potekale tudi preiskave. Kot so za STA pojasnili v Tuš Holdingu, so se kriminalisti v okviru širše preiskave za pomoč pri zbiranju dokaznega gradiva obrnili na Engrotuš. Osumljenci niso odgovorne osebe podjetja niti podjetje samo, so dejali in dodali, da bodo preiskovalcem omogočili vpogled v želene dokumente in z njimi sodelovali še naprej, če bo to treba.



Kot so naknadno sporočili z Generalne policijske uprave, kriminalistično preiskavo, ki poteka že več kot pol leta, usmerja specializirano državno tožilstvo pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS.

Preiskovanje poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, po členu za katerega je zagrožena kazen do osmih let zapora. Materialna škoda oziroma protipravna premoženjska korist, nastala s kaznivimi dejanji, po dosedanjih ugotovitvah znaša nekaj več kot 5,5 milijona evrov.

Pri izvedbi hišnih preiskav, ki potekajo danes od 6. ure sodeluje večje število preiskovalcev NPU, pri tem jim nudijo pomoč kriminalisti celjske in ljubljanske policijske uprave.

Na podlagi odredb sodišča izvajajo sedem sklopov hišnih preiskav v zasebnih prostorih in poslovnih prostorih gospodarskih družb. "Prav tako izvajamo vse druge potrebne postopke v skladu z zakonskimi pooblastili, z namenom, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek," so še sporočili z Generalne policijske uprave.