pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

„Sodba v zadevi Patria je zločin in ne samo kriva obtožba!“ (FOTO)

Deli na:
„Sodba v zadevi Patria je zločin in ne samo kriva obtožba!“ (FOTO)

Foto: Jože Biščak

„Institut varuha človekovih pravic si s svojimi zadnjimi predstavniki ne zasluži tega imena,“ je danes, v nedeljo, pred vrati vrhovnega sodišča v Ljubljani dejala legendarna borka za človekove pravice Vera Ban.

Mineva že 59. dan, odkar je predsednik opozicijske SDS v zaporu, protestniki, ki jih je iz dneva v dan več, pa prav toliko časa že vztrajajo in pozivajo predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo in sodnico poročevalko Vesno Žalik, naj vendarle že odločijo v zadevi Patria, če so že napovedali, da bodo zadevo obravnavali prednostno. So pa v pravosodju vsak dan bolj nervozni. Zadnjih teden, deset dni je policistov na mirnih shodih, ki jih organizira Odbor 2014, Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vse več, opremljeni so s čeladami, takimi, ki jih uporabljajo pri umirjanju neredov, čeprav protestniki so zdaj niso povzročili nikakršnega incidenta. Po novem pred vrati sodišča stojita dva policista, vrata hrama pravice pa (preventivno) med tednom zaklepajo. Za jutri Odbor 2014 napoveduje vsaj 500 podpornikov Janeza Janše in prav tako zaprtega osamosvojitelja in brigadirja Toneta Krkoviča, po vsej verjetnosti bo tudi varovanje okrepljeno. Sicer so danes okoli 300 protestnikom spregovorili Vera Ban, pravnik Aleksander Rant in evropska poslanka Patricija Šulin.

Vera Ban, ki se je obregnila ob pravosodje, je še dejala, da v Sloveniji tavamo od zore do mraka pa do dne, kot je napisal France Prešeren in kot je tako še danes, ko stojijo pred vrhovnim sodiščem. Pravnik Aleksander Rant se je spomnil svojih študijskih dni, češ da so ga takrat učili, da brez dokazov ni mogoče nikogar obsoditi. Vendar danes očitno temu ni več tako. „Sodba Patrie je zločin in ne samo kriva obtožba. Profesorji, ki so me učili, da ni niti obtožnice brez dokazov, so danes tiho,“ je dejal in dodal: „Sodniki in sodnice, ali vas ni sram, da ste tiho, ko se kršijo vsa napisana in nenapisana načela prava.“ Pred sodiščem je nato odmevalo: "Masleša, povej!" in "Sramota, sramota."

Patricija Šulin je pozvala državo, naj doseže, naj vsi tajkuni, ki so odnesli davkoplačevalski denar v davčne oaze, prinesejo denar nazaj in da bo dovolj, da se izplačujejo pokojnine že 25 let. „Jutri se ponovno zberimo za vse po krivici obsojene, za zakonitost in pravičnost," je še pozvala protestnike k jutrišnjemu shodu, ki bo poseben tudi zato, ker se končujejo sodne počitnice. Zato naj bi se jih zbralo še več.

Aleš Primc, eden od organizatorjev, je opozoril na sovražni govor kriminologa in penologa Dragana Petrovca, ki je za portal nacionalne televizije MMC mirne vsakodnevne protestnike pred sodiščem označil za množico, ki je zametek drhali. „V Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odboru 2014 z žalostjo, ogorčenjem in strahom spremljamo poskuse osebnih diskreditacij in diskreditacij aktivnosti Odbora 2014, ki se zavzema za pravico, pravičnost, pravno državo in vladavino prava. Povsem neprimerno, nedostojno, žaljivo in sovražno je danes v javnosti dr. Dragan Petrovec podpornike Odbora 2014, ki vztrajamo pred Vrhovnim sodiščem označil za "zametek drhali". Zagovorniki človekovih pravic in temeljnih svoboščin na Slovenskem smo za "uglednega" pravnika in penologa postali drhal. Izjava popolnoma nevredna resnega in odgovornega človeka, kakor tudi objave v mediju, ki ga financiramo vsi državljani,“ je dejal Aleš Primc.

In kdo je Dragan Petrovec? Nekdanjemu predsedniku Danilu Türku je predlagal pomilostitev nevarnega kriminalca Vorena Pavliča.. Spomnimo. V Reporterju smo že poročali, da so Pavliča v Sloveniji preganjali zaradi več kaznivih dejanj prepovedanega prometa z mamili, poskusa izsiljevanja in izdaje nekritega čeka pred septembrom 2004, ko je doživel hudo prometno nesrečo. Ker je bil nekaj mesecev v bolnišnici, so na podlagi instituta za sodno medicino iz aprila 2005 in Inštituta za rehabilitacijo iz maja 2006 na novogoriškem tožilstvu in sodišču predlagali pomilostitev oziroma opustitev kazenskega pregona, to je nato po uradni dolžnosti predlagalo še pravosodno ministrstvo. Tako je bil Pavlič kar trikrat pomiloščen: leta 2007 ga je pomilostil predsednik Janez Drnovšek, leta 2011 in 2012 pa predsednik Danilo Türk.

A glej ga zlomka. Pavlič je že pred izdajo drugega zdravniškega mnenja čudežno ozdravel. Še več, decembra 2005 je bil vpleten v novo kaznivo dejanje, saj je bil v skupini slovenskih državljanov, ki so jih italijanski orožniki aretirali, ko so tihotapili ukradene avtomobile. Januarja 2008 so ga v Italiji aretirali med preprodajanjem enega kilograma kokaina. Zato je bil leta 2011 na sodišču v Pordenonu obsojen na dvanajst let zapora. Seveda v odsotnosti, kajti medtem je zbežal domov v hrvaško Istro, kjer je že leta 2006 registriral svoje podjetje in si kupil najprej manjšo, nato pa večjo ribiško ladjo. Ko smo novembra 2012 pri Reporterju ugotavljali, kako je z njegovim zdravjem, je z ladjo odplul proti Dalmaciji, medtem pa je predsednik Türk zatrjeval, da je tako hudo bolan, da ni sposoben sodelovati v kazenskem pregonu. K temu ga je zavedel tudi Dragan Petrovec kot član komisije za pomilostitve, druga dva člana sta bila Zdenka Cerar in Pavel Čelik. Namesto da bi komisija preverila Pavličevo zdravje z obiskom na domu, je kar verjela šest let staremu zdravniškemu izvidu in se zanesla na mnenje sodišča.

Petrovec danes mirne protestnike označuje za zametek drhali, sam pa je v preteklosti pomilostil okorelega kriminalca.