pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodba pravnomočna: Supančiču za obglavljenje očeta 28 let zapora

Deli na:
Sodba pravnomočna: Supančiču za obglavljenje očeta 28 let zapora

Foto: Primož Lavre

Mariborsko višje sodišče je po poročanju današnjega Večera zavrnilo pritožbe tako obrambe kot tožilstva ter v celoti potrdilo obsodilno sodbo Robertu Supančiču in na prvi stopnji izrečeno kazen 28 let zapora. Ali bo njegov zagovornik Viktor Osim na višje sodišče naslovil zahtevo za varstvo zakonitosti, še ni znano.

Supančič je bil novembra lani na Okrožnem sodišču v Mariboru spoznan za krivega umora očeta decembra 2014 v Zgornji Kungoti. Sodni senat je na podlagi predloženih dokazov in mnenja sodnega izvedenca presodil, da je bil Supančič v času dejanja prišteven, in mu izreklo kazen 28 let zapora.

Tako tožilstvo kot zagovornik sta se nato na sodbo pritožila. Tožilstvo je navedlo, da po njihovem mnenju ni mogoče najti prav nobene olajševalne okoliščine, na podlagi katere bi bilo mogoče Supančiču znižati kazen od najvišje zagrožene 30 let. Zagovornik pa je višjemu sodišču predlagal, da sodbo razveljavi in zadevo vrne v ponovno sojenje.

Predlagal je tudi imenovanje novega izvedenca psihiatrične stroke, in sicer komisije za izvedenska mnenja. Prepričan je namreč, da Supančič zaradi neprištevnosti ni kazensko odgovoren in bi mu sodišče namesto zapora moralo določiti ukrep obveznega zdravljena v ustrezni psihiatrični ustanovi.

Takrat 33-letni Supančič, ki mu je bil pred leti zaradi umora matere že izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, je bil spoznan za krivega, da je 6. decembra lani na grozovit in zahrbten način v njihovi hiši v Zgornji Kungoti umoril svojega 64-letnega očeta Boruta Supančiča. Medtem ko je ta odhajal iz hiše, ga je sin večkrat zabodel z nožem in ga nato še obglavil.

Po oceni sodnega senata je Supančič napadel očeta, ko ta napada ni pričakoval, saj je bil na poti na kavo z bratom. Brat ga je na dogovorjenem mestu zaman čakal, nato pa ga je šel iskat domov, kjer ga je našel mrtvega. Patologinja je potrdila, da je bila žrtev med obglavljenjem še živa, saj se je dušila s krvjo.

Supančiča so še isti dan, ko se je zgodil umor, prijeli na Dunaju. Avstrijski policisti so v njegovem avtomobilu našli potovalko z noži, en nož pa je bil najden na kraju zločina. Kot je novembra lani na razglasitvi sodbe izpostavila sodnica, je bil ročaj noža, na katerem je bila kri umorjenega, ovit z vrvico, kar pomeni, da je bil prirejen tako, da mu ne bi zdrsnil iz rok. Na enak način je bil prirejen tudi eden od nožev v potovalki.