nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Potrjena oprostilna sodba policista iz mariborske vstaje

Deli na:
Potrjena oprostilna sodba policista iz mariborske vstaje

Foto: Bobo

Mariborsko višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo tamkajšnjega okrožnega sodišča zoper policista Marka Černela.

Tega je specializirano državno tožilstvo bremenilo nevestnega dela, ponarejanja uradne listine, krivega pričanja in poškodovanja stvari na tretji mariborski vstaji pred štirimi leti, piše današnji Večer.

Čeprav je tožilstvo v pritožbi navajalo, da je prvostopenjsko sodišče v postopku bistveno kršil določbe kazenskega postopka ter zmotno in nepopolno ugotovil dejansko stanje, senata višjega sodišča ni prepričalo. Pritožbo tožilke Mojce Gruden so zavrnili kot neutemeljeno, kar pomeni, da je Černel zdaj krivde opran tudi pravnomočno, še dodaja časnik.

Tožilstvo je na prvi stopnji zahtevalo enotno pogojno zaporno kazen dve leti na pet let preskusne dobe, a je sodišče odločilo, da Černel ni kriv za nobenega od očitnih kaznivih dejanj. Predsednica senata Barbara Nerat je ob izreku oprostilne sodbe februarja letos dejala, da policist ni opustil svojih dolžnosti, prej nasprotno.


Po ocenah okrožnega sodišča v Mariboru je Černel le opravljal svojo službo, ko je v kaotičnih razmerah na Trgu svobode pridržal protestnika, ki sta ga kasneje kazensko ovadila. Sam je ves čas zatrjeval, da je priprl osebi, ki sta na policiste metali granitne kocke in steklenice.

Tožilka Grudnova je na obravnavi pred mesecem dni menila, da je prvostopenjsko sodišče v sodbi dalo nerazumljivo obrazložitev, še posebej ker se ni izreklo, ali sta bila protestnika, ki ju je pridržal Černel, nasilneža.

Grudnova tega ne verjame, tudi sodišče ju je oprostilo obtožb, hkrati pa je spomnila, da je Černel sam povedal, da so policisti dobili ukaz, naj primejo nasilne protestnike, ne pa vsakega kršitelja, ki se na ukaz ni pravočasno umaknil s trga, saj je bilo teh veliko preveč. Da prijeta protestnika nista bila nasilna, so po njenem potrdili tudi video posnetki, Černel pa se, kot je dejala, ne more izgovarjati na ukaze.

Sicer pa na mariborskem okrožnem sodišču poteka še eno sojenje policistu v zvezi z omenjenim protestnimi shodi, ki so leta 2012 odnesli takratnega župana Franca Kanglerja. Obdolženi Dejan Žagar je obtožen, da je v sodnem procesu zoper enega od prijetih protestnikov krivo pričal, sojenje pa se bo nadaljevalo še pred koncem leta.