stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

So požar v domžalski stolpnici zakrivila popravila na strehi?

Deli na:
So požar v domžalski stolpnici zakrivila popravila na strehi?

Foto: Bobo

V času, ko je v stolpnici v Domžalah izbruhnil požar, so na strehi izvajali sanacijska dela, pri katerih so uporabljali odprti ogenj. Uradno vzrok požara še ni znan, so pa pristojni izključili možnost požiga in samovžiga, je danes povedal domžalski župan Toni Dragar. V požaru je bilo uničenih devet stanovanj, 34 občanov je ostalo brez bivališča.

Župan upa, da se bodo nekateri občani, ki stanujejo v nižjih nadstropjih, že danes zvečer lahko vselili nazaj v stanovanja. To bo sicer možno šele, ko bodo pristojne službe končale s pregledom instalacij in sporočile, da je vselitev varna.

V požaru je bilo uničenih devet stanovanj. Nekateri stanovalci so bivališča poiskali pri sorodnikih, več deset pa jih ta čas biva v hotelu Ambient, katerega stroške krije občina. Tudi pozneje bodo za tiste, ki so ostali brez stanovanj, poiskali primerna bivališča, je zagotovil župan in že omenil nekaj takšnih možnosti.

Za pomoč prizadetim v požaru so po besedah župana odprli tudi račun pri Rdečem križu, prav tako so ga v sodelovanju s predstavnico Karitas odprli v Študentskem klubu. Ker gre za mlade družine, bodo prav prišla tudi oblačila, igrače in šolske potrebščine. Dobrotniki jih lahko prinesejo v domžalski študentski klub, v prostore krajevne skupnosti ali občine oz. na Karitas ali Rdeči križ.

Župan je sicer za prihodnji ponedeljek že sklical izredno sejo občinskega sveta, na kateri bo predlagal dodelitev finančne pomoči za stanovalce devetih uničenih stanovanj. Prav tako bo občina sodelovala pri pokrivanju stroškov doslej opravljenega dela in pri sanaciji stolpnice.

Obenem si družine lahko obetajo pomoč centra za socialno delo. Ta bo namreč izdal odločbe, po katerih naj bi denarni znesek za štiričlansko družino predvidoma znašal približno 1000 evrov mesečno za obdobje petih mesecev.



Stanovanjski blok, ki ga je prizadel požar, je danes obiskal tudi minister za obrambo Roman Jakič. Kot je minister dejal za medije, aktivnosti sistema zaščite in reševanje tečejo, kot morajo. Kljub žalostnemu dogodku je tako Jakič zadovoljen, da od 150 stanovalcev ni bil nihče poškodovan.

Po oceni ministra so gasilci reagirali pravočasno. Pojasnil je, da sta dva od prebivalcev bloka gasilca, ki sta o požaru pravočasno obvestila gasilsko enoto.

Z županom se je Jakič tudi že dogovoril, da bodo v okviru ministrstva za obrambo preverili, ali bi bilo mogoče za tiste, ki so ostali brez stanovanja, najti primerno bivališče. Kot je pojasnil, v Domžalah in Kamniku ministrstvo nima stanovanj, ima pa jih nekaj v širši okolici Ljubljane in v Celju, in od teh sta dve prazni.

Če bodo pristojni ugotovili potrebo po stanovanjih, pa bodo po napovedih Jakiča to vprašanje sprožili tudi v okviru vladne stanovanjske komisije, katere član je.

S Policijske uprave Ljubljana pa so danes sporočili, da v zvezi s požarom preiskujejo sume storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Zbiranje obvestil in ogled kraja požara poteka tudi danes. O zbranih obvestilih bodo kriminalisti obvestili pristojno tožilstvo.