Revija Reporter
Slovenija

Smiljan Mekicar bo na županskih volitvah izzval Zorana Jankovića

STA
3 208

25. sep. 2018 14:11 Osveženo: 15:07 / 25. 9. 2018

Deli na:

Smiljan Mekicar s hčerko na železniški postaji v Ljubljani.

Dobra država

Kandidat Dobre države za župana Ljubljane bo predsednik sveta četrtne skupnosti Črnuče Smiljan Mekicar. Verjame, da je prišel čas, da se začne Ljubljana razvijati policentrično in dovoli, da četrtne skupnosti postanejo samostojne. Na predstavitvi na železniški postaji je v sklopu programa izpostavil tudi gradnjo avtobusne in železniške postaje.

V zunajparlamentarni stranki Dobra država po besedah njenega predsednika Bojana Dobovška ocenjujejo, da je prišel čas, da prebivalci Ljubljane dobijo dobrega kandidata in da Ljubljana postane dobra za vse prebivalce. Njihov kandidat, leta 1969 rojeni Mekicar, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, zaposlen pa je kot sekretar na ministrstvu za zdravje. V svojem političnem delovanju v zadnjih desetih letih je na lokalni ravni deloval v stranki SD, nato je vstopil v SMC, iz katere je pozneje izstopil in se pridružil Dobri državi.



Kot je poudaril Mekicar, Ljubljana potrebuje novo energijo. Ljubljanska železniška postaja, kjer je pripravil predstavitev, je po njegovem mnenju tipičen primer tega, da pri sodelovanju mestne in državne ravni ne znajo ustvariti ustreznih pogojev, da se projekti, ki niso samo občinske narave, ustrezno izvedejo.

Poleg gradnje sodobne avtobusne in železniške postaje volilni program vključuje tudi sodobno nadzemno železnico na vseh vpadnicah v mesto in glavnih ulicah ter do letališča na Brniku. Na pomisleke, da občina sama tega ne more izpeljati, je navedel, da bi lahko v tujini poiskali recepte in predloge, kako se te stvari lahko rešijo.

Smiljan Mekicar in Bojan Dobovšek na predstavitvi kandidature na železniški postaji v Ljubljani.

Dobra država

Prav tako je napovedal dokončanje projekta Stožice in konec agonije pri obnovi Plečnikovega stadiona, pri čemer Mekicar zagovarja javno-zasebno partnerstvo, a poudarja, da je treba imeti jasno strategijo.

Poudaril je, da Ljubljana ni samo center mesta, a na žalost živi le ta, medtem ko vseh ostalih 16 četrtnih skupnosti ne živi dovolj. V programu so med drugim predvideli, da bodo četrtne skupnosti postale finančno samostojne. Želijo tudi več demokracije pri vodenju občine oziroma pri kreiranju politike investiranja, financiranja in kadrovanja.

Predvideli so tudi ukrepe za trajnostni razvoj in čisto okolje, kot pereč problem je Mekicar denimo omenil kurišča na trda goriva. Prav tako nameravajo vpeljati ukrepe aktivnega nadzora in usmerjanja prometa za preprečevanje prometnih zamaškov ter poskrbeti za prijazen in hitrejši javni potniški promet.

V Ljubljani je doslej uradno kandidaturo napovedal sedanji župan Zoran Janković, ki se bo potegoval za svoj četrti mandat. Na preteklih volitvah je vsakokrat zmagal v prvem krogu, četudi je imel vsakokrat več kot deset protikandidatov.