Revija Reporter
Svet

Tolpe mladih moških bližnjevzhodnega porekla so za noč čarovnic terorizirale nemški Essen

Dušan Čegovnik, Reporter

6. nov. 2017 6:00

Deli na:

Številni moški so se v noči čarovnic stepli na glavni železniški postaji v Essnu – policija je bila zaradi varnosti ljudi celo prisiljena zapreti železniško postajo. Po navedbi policije so se steple skupine moških, po poročanji časnika Die Zeit večinoma severnoafriškega ali arabskega porekla.

Po navedbah policije so se steple skupine moških, po poročanju časnika Die Zeit večinoma severnoafriškega ali arabskega porekla.

Na »Zombie« pohodu je prišlo v Essnu do neljubih scen: na železniški postaji se je popoldne in zvečer zbralo  200 moških migrantov v majhnih skupinah in provociralo udeležence pohoda. Bili so provokativni, verbalno agresivni in so se začeli pretepati z mimoidočimi in potniki. Nihče od žrtev ni v bolnici. Počilo je po končanem sprevodu v noči čarovnic v Essnu. Za ohranitev reda in miru je essenska policija začasno zaprla železniško postajo in zaščitila prehode na perone.

Po izjavah policije se je že ob 17 uri zbralo približno 200  mladeničev na postaji. Ti niso bili zamaskirani in preoblečeni za sprevod. Šlo naj bi predvsem za migrante, možno je tudi, da so bili med njimi nemški državljani. V Essnu sicer živi precej priseljencev iz drugih dežel, ki imajo nemški potni list. Tudi ni jasno, ali so ti pretepači doma iz Essna ali so pripotovali od drugod.

Moški so se prepirali in pretepali, posledica so bile telesne poškodbe, ves čas so pokale tudi petarde. Vedno znova je prihajalo do nepredvidljivih scen na peronih, ob stavbi »Haus der Technik« kakor tudi na prostoru pred železniško postajo. Prišlo je tudi do simuliranih pretepov. Ko so se približali policisti so sodelujoči govorili, da gre samo za šalo.

Policija trdi, da ni bilo prijav zaradi spolnega nadlegovanja, o teh tudi nima podatkov. Vsaka primerjava s silvestrsko nočjo v Kölnu 2015 je zlonamerna in neumestna, pravijo na policiji. Tudi žepne tatvine so se gibale na običajnem nivoju.

Do konfliktov je prihajalo vso noč. Policija je izrekla 1230 prepovedi zadrževanja na železniški postaji, saj so se  mnogi upirali temu odhodu s postaje.

Velik obseg prepirov in pretepanja je essensko policijo presenetil, zato so morali na pomoč priti kolegi iz Dortmunda, Bochuma in Gelsenkirchna. Da bo noč čarovnic napeta so policisti pričakovali po izkušnjah iz prejšnjih let. Že lani se je na železniški postaji zbralo nepričakovano veliko število skupin iz severne Afrike.

Neodvisno od pretepov v noči čarovnic je v Essnu mladenič iz Gane ugriznil policista v roko. V rani so našli zdravniki celo dele zob, je povedal predstavnik za tisk essenske policije.

Izgredi v noči čarovnic so se dogajali tudi v Düsseldorfu in Kölnu. Tam je prišlo tudi do spolnih nadlegovanj.