državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC na sobotnem kongresu tudi z imenom v moderno preobleko

Deli na:
SMC na sobotnem kongresu tudi z imenom v moderno preobleko

Foto: Bobo

SMC na sobotni kongres v Sežano odhaja po novo ime. Z njim želijo poudariti, da po politični opredelitvi pripadajo moderni in centralni usmeritvi. Največja in najmlajša parlamentarna stranka bo na kongresu tudi ocenila svoje dosedanje delo. Iskali bodo tudi rešitve za boljšo in prijaznejšo Slovenijo, pravi podpredsednik SMC Milan Brglez.

SMC postaja Stranka modernega centra

Delegate prvega kongresa po ustanovitvi stranke, ki danes šteje okoli 3200 članov, v Sežani čakajo tudi spremembe statuta. Med njimi je najvidnejša sprememba imena, ki ne bo več vsebovalo imena njenega soustanovitelja in predsednika Mira Cerarja. Z novim imenom SMC - Stranka modernega centra želijo poudariti, da so sodobna stranka, ki zre v prihodnost in upošteva sodobne tokove razvoja družbe in človeštva. Prav tako ime poudarja, da so sredinsko usmerjena stranka, ki pa upošteva zelo različne vrednote in ideološka izhodišča na vseh ravneh političnega spektra ter jih ustrezno uravnoteža, je na novinarski konferenci pred kongresom pojasnil Cerar.

Preimenovanje so sicer napovedali že ob ustanovitvi, saj je ime pravnika Cerarja služilo predvsem prepoznavnosti novonastale stranke tik pred lanskimi predčasnimi državnozborskimi volitvami.

A sobotni kongres "ni le kongres zaradi spremembe imena, ampak predvsem zato, da se na enem kraju zberemo vsi tisti, ki želimo v Sloveniji narediti spremembe na bolje," je ob tem za STA navedel podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez. "Predstavniki lokalnih odborov, ki so duša delovanja SMC na terenu, ter poslanci, ki so udarna moč našega obeta drugačne politike, kot tudi predstavniki izvršilnih organov, bomo skupaj razpravljali, kako narediti Slovenijo boljšo in prijaznejšo za vse državljanke in državljane. Verjamem, da bodo tako pozitivna kot kritična mnenja, ki jih bomo izrazili na kongresu, pripomogla k temu, da bomo v naslednjih mesecih na ravni izvršilne in zakonodajne veje oblasti potegnili tiste poteze, ki bodo Slovenijo ponovno povzdignile med najboljše države EU," je dodal.

Javnomnenjska podpora stranki niha

SMC, ki tudi po novem ohranja to kratico, je bila ustanovljena 2. junija lani. Z obljubo o drugačni politiki in večji politični kulturi je kljub očitkom, da gre za "instant" stranko brez programa, na julijskih volitvah prepričala največ volivcev in osvojila 36 poslanskih mest. Strankin predsednik pa je septembra prevzel vodenje vlade, v kateri sodelujeta še DeSUS in SD.

Na lokalnih volitvah oktobra lani stranka z županskimi kandidaturami ni bila uspešna, saj ni bil izvoljen nihče od njihovih 40 samostojnih kandidatov. Na svetniških volitvah pa je SMC z nekaj več kot desetino glasov med strankami zasedla drugo mesto in osvojila 293 svetniških mandatov.

Stranka bolj ali manj, z izjemo nekaj "porodnih težav" deluje enotno in trdno, čeprav je bilo ob oblikovanju vlade nekaj špekulacij o različnih strujah in vplivih iz ozadja. Vodstvo je te sicer zanikalo. Zaradi različnih pogledov je od ustanovitve stranko zapustilo nekaj članov, med njimi denimo poslanec Bojan Dobovšek, ki pa še vedno deluje v strankini poslanski skupini. Poslanski skupini SMC se je po odstopu Srečka Blažiča ta teden pridružil tudi poslanec Bojan Krajnc, ki se je ob tem tudi včlanil v stranko.

Javnomnenjska podpora stranki je po skoraj četrtinski podpori, kot so ji jo jeseni kazale nekatere ankete, padla predvsem ob koncu prejšnjega leta, zmanjšala se je skoraj za polovico. Po nekaterih merjenjih je največjo vladno stranko takrat prehitela opozicijska SDS, po najnovejših anketah pa SMC na lestvici javnomnenjske podpore zopet zaseda prvo mesto, in sicer jo podpira nekoliko manj kot petina sodelujočih v anketah.

Po dobrih volilnih rezultatih so tudi finančni pritoki v stranko stabilni. Zaradi pokritja dela stroškov državnozborskih in lokalnih volitev je stranka sicer najela premostitveno posojilo, njihove obveznosti iz tega naslova znašajo še 65.000 evrov, so za STA pojasnili v stranki. Sicer SMC po njihovih navedbah vse svoje obveznosti poravnava tekoče.

SMC krepi lokalno mrežo, ustanovljenih tudi 17 programskih odborov

Na evropskem političnem parketu se je SMC jeseni vključila v Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde). Prvak SMC je ob tem zatrdil, da njihova stranka je in bo ostala socialno-liberalna stranka ter se bo tako znotraj Alde povezovala z njenim socialno-liberalnim blokom.

Doma pa je stranka v zadnjih mesecih tkala lokalno mrežo. Kot je nedavno poudaril njen generalni sekretar Erik Kopač, so se v zadnjih sedmih mesecih na terenu dodobra okrepili. Mreža tako danes šteje 60 lokalnih odborov, vanje pa je vključenih 117 občin. V prihodnje se bodo v organizaciji lokalnih odborov na nižji ravni oblikovali tudi občinski odbori, prav tako načrtujejo tudi ustanavljanje drugih oblik organiziranosti stranke.

Od ustanovitve so oblikovali tudi 17 programskih odborov. Ti vsebinsko posegajo tako na področja bank, energetike, javne in lokalne samouprave kot kmetijstva, kulture, sociale, človekovih pravic in pravne države.

Realnemu stanju stranke na terenu bodo tako v soboto tudi prilagodili statut in popolnili strankine organe. "Gre za spremembe statuta, ki zagotavljajo enakomerno in reprezentativno zastopanost različnih struktur stranke," so za STA pojasnili v stranki.

Na sobotni kongres je sicer vabljenih 119 delegatov z volilno pravico, poleg njih v Sežani pričakujejo še okoli 300 članov stranke in drugih gostov.