palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovesnosti ob velikem šmarnu že nocoj

Deli na:
Slovesnosti ob velikem šmarnu že nocoj

Foto: Bobo

Slovesnosti pred petkovim praznikom Marijinega vnebovzetja se bodo začele že nocoj z nekaterimi procesijami, glavnina pa se jih bo odvila v petek. Procesije z mašami med drugim nocoj pripravljajo na Brezjah, Zaplazu pri Trebnjem, Ptujski Gori, v Turnišču in v Petrovčah pri Celju.

Na Dolenjskem bo tradicionalna procesija z Marijinim kipom in lučkami potekala s Čateža na Zaplaz, ki je osrednje romarsko središče novomeške škofije. Po procesiji bo na Zaplazu slovesno somaševanje, ki ga bo vodil novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan.

V mariborski nadškofiji bo zvečer potekala procesija z lučkami, ki se bo zaključila v baziliki na Ptujski Gori, osrednjem štajerskem romarskem središču. Sledila bo maša, ki jo bo vodil nadškof Ivan Jurkovič, sicer apostolski nuncij v Rusiji.

V Petrovčah, osrednjem romarskem središču celjske škofije, bodo nocoj slovesne večernice z mašo in procesijo z Marijino podobo in lučkami po vasi.

Procesije z mašami bodo potekale tudi na Brezjah, v Turnišču in na Kredarici.

V župniji Marijinega prikazanja v Strunjanu pa pripravljajo tradicionalno procesijo z lučkami, ki bo potekala od tamkajšnje cerkve do strunjanskega križa. Slovesnost se bo zaključila z molitvijo koprskega škofa Jurija Bizjaka za ribiče in pomorščake.


V petek bo še posebej slovesno v osrednjih škofijskih romarskih središčih. V največjem romarskem središču pri nas, na Brezjah, bo mašo vodil Glavan. Ob tej priložnosti bo tudi uradni začetek komemoracij ob 100-letnici začetka 1. svetovne vojne. K maši so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora.

V baziliki na Ptujski Gori bo mašo daroval provincial Milan Kos, v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Zaplazu pa generalni vikar Božidar Metelko.

V petrovški baziliki bo mašo vodil celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek, v Turnišču, osrednjem romarskem središču murskosoboške škofije, pa murskosoboški škof Peter Štumpf. Na Sveti Gori, osrednjem romarskem središču škofije Koper, bo mašo daroval koprski škof Bizjak.

Kardinal Franc Rode pa bo daroval praznično sveto mašo v Marijini cerkvi na Blejskem otoku.

Na dan Marijinega vnebovzetja, ki je v Sloveniji dela prost dan, katoliški verniki praznujejo versko resnico o Marijinem vnebovzetju, ko je bila po navedbah Slovenske škofovske konference s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo. V Katoliški cerkvi s praznovanjem tega praznika poudarjajo tudi dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Za praznik, ki mu pravijo tudi veliki šmaren ali velika maša, so pri nas značilna romanja v številna Marijina svetišča, na ta dan pa pri nas pri vseh mašah obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji.