palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenskim policistom na meji pomaga 150 kolegov iz tujine

Deli na:
Slovenskim policistom na meji pomaga 150 kolegov iz tujine

Foto: Reuters

Pri nadzoru schengenske meje slovenskim policistom ta hip pomaga 150 kolegov iz tujine, med njimi je tudi 52 madžarskih policistov, ki sta jih na mejnem prehodu Dolga vas danes sprejela madžarska veleposlanica v Sloveniji Edit Szilagyine Bartofi in direktor Policijske uprave (PU) Murska Sobota Damir Ivančič.

Ob tem sta poudarila, da gre za pomembno nalogo in krepitev policijskega sodelovanja, tuji policisti pa imajo enaka pooblastila kot slovenski, vendar pa jih lahko izvajajo le ob navzočnosti slovenskega kolega. Na območju PU Murska Sobota bo ostalo 32 madžarskih policistov, ostali pa bodo pomagali kolegom na območju PU Maribor.

Ob sprejemu madžarskih policistov je Ivančič povedal, da s sodelovanjem slovenska in madžarska policija izkazujeta veliko mero profesionalnosti in strokovnosti, problematika ilegalnih migracij oziroma varovanje schengenske meje pa bo še dodatno okrepila policijsko delo, sodelovanje in s tem tudi prijateljstvo.

Madžarski policisti so pripadniki posebne enote, katerih osnovna naloga je vzdrževanje javnega reda in miru, preprečevanje kaznivih dejanj in varovanje schengenske zunanje meje. Izkušnje s kolegi iz drugih držav pa Ivančič ocenjuje kot pozitivne, ker gre za skupno delo in izmenjavo izkušenj.

Na vprašanje, ali glede na zahvalo premierja Mira Cerarja madžarskemu kolegu Viktorju Orbanu za opremo in policiste, pričakujejo še kakšno pomoč v opremi, je Ivančič dejal, da je to, kar imajo madžarski policisti s seboj, vse, če bo treba, pa se bodo pogovarjali tudi o dodatni opremi.

Pogodba o sodelovanju z madžarskimi policisti je podpisana do 31. januarja, sicer pa se lahko o trajanju obe strani dogovarjata.

Madžarska veleposlanica pa je ob sprejemu poudarila, da je prihod v Slovenijo za madžarske policiste zelo pomembna naloga, obenem pa izkazuje solidarnost in dobro prijateljstvo med državama.

Po podatkih Generalne policijske uprave imamo v Sloveniji zdaj osem policistov iz Avstrije, pet iz Nemčije, 25 iz Estonije ter po 20 iz Litve, Slovaške in Češke, 52 z Madžarske, še pet pa jih prihaja iz Francije. 10. novembra bo prišlo dodatnih 20 policistov iz Latvije, v prihodnjih štirinajstih dneh pa verjetno še 25 iz Romunije.

Avstrijski policisti, ki so nastanjeni na območju PU Maribor, in policisti iz Nemčije, ki so na območju PU Novo mesto, stroške nastanitve in prehrane krijejo sami, med delom pa jim hrano zagotovi policija.

Z Madžarsko, Latvijo, Litvo, Slovaško, Češko in Estonijo pa je Slovenija sklenila dogovor, po katerem stroške namestitve in prehrane pokrije Slovenija iz evropskih sredstev, policistom iz teh držav pa bosta pri opravljanju nalog zagotovljeni tudi medicinska oskrba ter gorivo za službena vozila.