danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

Gore-Tex Svet24.si

Umrl je človek, ki nam je dal Gore-Tex

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

michael schumacher Svet24.si

Razkrito, v kakšnem stanju je Michael Schumacher

20200916-01025147 Necenzurirano

Pravljica o Primožu in Josipu #kolumna

netflix, dokumentarec, social-dilemma Odkrito.si

Sobe z odmevom - Zakaj so družabna omrežja ...

TANJA PIRC na crnem 5 Njena.si

Tanja (MasterChef) spregovorila o odnosih po ...

Slovenija

Slovenske vojake iz Erbila je vladni falcon pripeljal domov v Slovenijo

Deli na:
Slovenske vojake iz Erbila je vladni falcon pripeljal domov v Slovenijo

Slovenski vojaki na Brniku. - Foto: Twitter/Slovenska vojska

Slovenski vojaki, ki so bili na misiji Neomajna odločenost v iraškem Erbilu, so včeraj okoli 21.50 pristali na brniškem letališču, so potrdili na obrambnem ministrstvu. Naslednji kontingent bo v Irak predvidoma napoten februarja oziroma ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.

Pripadniki slovenske vojske so se iz Erbila odpravili popoldne. Najprej so šli na letališče v Ankari, od tam pa z vladnim letalom falcon do letališča Jožeta Pučnika, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Marjan Sirk. To je bil eden od načrtov za vrnitev, ki jih je imela vojska pripravljene, je dodal.

"Premik vojaške enote z območja operacije je zahteven postopek, zato več informacij med samim premikom slovenska vojska nikoli ni in tudi sedaj ni posredovala," je pojasnil. "Razumemo zanimanje medijev in javnosti, vendar trdno stojimo na stališču, da interes vedeti v takšnih primerih ne bi smel imeti absolutne prednosti pred varnostjo izvedbe. In kot organizacija, ki skrbi za varnost svojih pripadnikov, bomo v slovenski vojski tako postopali tudi v bodoče," je poudaril.

Sprva je bila predvidena evakuacija skupaj z nemškimi vojaki, ker so se varnostne razmere umirile, pa gre zdaj za relokacijo, je povedal Sirk. Nemški vojaki medtem ostajajo v Erbilu. Sirk je dejal, da ni bilo negativnih odzivov drugih partnerjev na misiji na slovensko relokacijo."Mi se ne umikamo iz operacije. Častnik, ki deluje v poveljstvu operacije v Tampi, ostaja tam, slovenska zastava v tej misiji še vedno vihra in mi se bomo vrnili, ko se bo usposabljanje spet začelo," je pojasnil.

V skladu z načrtom bo nov kontingent v Irak napoten 1. februarja, v primeru da se začne usposabljanje kakšen dan prej, pa bodo temu prilagodili svoje načrte in napotitev morda izvedli tudi prej. Po nekaterih informacijah naj bi se začelo januarja, vendar točnega datuma ne vedo, je dejal. Pripadniki novega kontingenta so sicer že pripravljeni na napotitev.

Slovenski vojaki so se iz Erbila umaknili, potem ko je Iran na bazo v iraškem Erbilu, v kateri so bili nastanjeni, v sredo izvedel raketni napad. Teheran je z raketnim napadom na oporišči Al Asad in v Erbilu odgovoril na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmani. Razmere so se zdaj nekoliko umirile.

Loading...