malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Slovenija

Slovenski vojaki bodo morda zapustili Mali in Libanon

Deli na:
Slovenski vojaki bodo morda zapustili Mali in Libanon

Foto: Slovenska vojska - Slovenski vojak na misiji v tujini.

Obrambno ministrstvo razmišlja o umiku slovenskih vojakov iz misije EU v Maliju in iz mirovnih sil ZN v Libanonu, o čemer je bilo nedavno obveščeno zunanje ministrstvo, je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedal zunanji minister Miro Cerar. Ministrstvi se zadnje dni o tem posvetujeta, MZZ pa se pripravlja, da bo dalo dokončno stališče.

Cerar je v odgovoru na vprašanje poslanca Mateja Tonina (NSi) še povedal, da bo zunanje ministrstvo stališče glede morebitnega umika vojakov iz mednarodnih misij najprej predstavilo vladi.

Kot je še poudaril vodja slovenske diplomacije, je z zunanjepolitičnega stališča sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ključen element pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. Dejal je še, da zunanje ministrstvo ni tisto, ki bi lahko za katero koli operacijo ali misijo lahko podalo varnostno oceno, ampak lahko na podlagi ocen, ki jih podajo drugi, pripravi politično presojo smiselnosti sodelovanja Slovenske vojske v misijah.

Cerar je tudi dejal, da si na zunanjem ministrstvu prizadevajo, da ne bi prišlo do prehude ogroženosti zdravja ali življenja pripadnikov Slovenske vojske, čeprav se zavedajo, da vsaka misija pomeni neko ogroženost. V primeru, ko bi bilo zelo nevarno, bi se pridružili mnenju, da se kakšna misija zapusti, je še pojasnil.

Pojasnil je še, da je v Libanonu stanje ogroženosti ovrednoteno drugače kot v Maliju, kjer so v zadnjem času razmere kritične.

Slovenska vojska trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah. Po podatkih na spletni strani SV je bilo aprila letos v misiji EUTM v Maliju osem pripadnikov Slovenske vojske, v misiji Unifil v Libanonu pa 15.

Loading...