IMG_2029 Odkrito.si

Nominacija je bila velika nagrada za njeno delo

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 23. avgusta

sladoled uvodna Svet24.si

Za vsak astrološki znak drugačna ohladitev

reševanje jamarja Svet24.si

FOTO: Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, ...

rakun v avtomatu Svet24.si

FOTO: Nekdo je ropal avtomat za prigrizke, ...

nikolina4 Njena.si

Vse za dober šov: Nikolina pretentala družino in...

fatalni 7 Njena.si

Jan Plestenjak sporočil žalostno novico

Slovenija

Slovenski vojaki bodo morda zapustili Mali in Libanon

Deli na:
Slovenski vojaki bodo morda zapustili Mali in Libanon

Foto: Slovenska vojska - Slovenski vojak na misiji v tujini.

Obrambno ministrstvo razmišlja o umiku slovenskih vojakov iz misije EU v Maliju in iz mirovnih sil ZN v Libanonu, o čemer je bilo nedavno obveščeno zunanje ministrstvo, je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedal zunanji minister Miro Cerar. Ministrstvi se zadnje dni o tem posvetujeta, MZZ pa se pripravlja, da bo dalo dokončno stališče.

Cerar je v odgovoru na vprašanje poslanca Mateja Tonina (NSi) še povedal, da bo zunanje ministrstvo stališče glede morebitnega umika vojakov iz mednarodnih misij najprej predstavilo vladi.

Kot je še poudaril vodja slovenske diplomacije, je z zunanjepolitičnega stališča sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah ključen element pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. Dejal je še, da zunanje ministrstvo ni tisto, ki bi lahko za katero koli operacijo ali misijo lahko podalo varnostno oceno, ampak lahko na podlagi ocen, ki jih podajo drugi, pripravi politično presojo smiselnosti sodelovanja Slovenske vojske v misijah.

Cerar je tudi dejal, da si na zunanjem ministrstvu prizadevajo, da ne bi prišlo do prehude ogroženosti zdravja ali življenja pripadnikov Slovenske vojske, čeprav se zavedajo, da vsaka misija pomeni neko ogroženost. V primeru, ko bi bilo zelo nevarno, bi se pridružili mnenju, da se kakšna misija zapusti, je še pojasnil.

Pojasnil je še, da je v Libanonu stanje ogroženosti ovrednoteno drugače kot v Maliju, kjer so v zadnjem času razmere kritične.

Slovenska vojska trenutno sodeluje v 12 mednarodnih misijah. Po podatkih na spletni strani SV je bilo aprila letos v misiji EUTM v Maliju osem pripadnikov Slovenske vojske, v misiji Unifil v Libanonu pa 15.

Loading...