Revija Reporter
Slovenija

Bo slovenska vlada kljubovala grožnjam Trumpove veleposlanice v ZN?

STA

21. dec. 2017 5:56

Deli na:

Cerar in Erjavec

STA

Slovenska vlada naj bi na današnji seji razpravljala o priznanju Palestine. Kot je v torek napovedal zunanji minister Karl Erjavec, bo zunanje ministrstvo vladi predlagalo sklep, naj Slovenija dokonča postopek priznanja.

Do spremembe stališča prihaja po sporni odločitvi ZDA glede statusa Jeruzalema, ki bo tema zasedanja Generalne skupščine ZN.

Za dokončanje postopka priznanja Palestine se je po Erjavčevih besedah zunanje ministrstvo odločilo po bistveno spremenjenih okoliščinah - nedavni odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli ameriško veleposlaništvo, kar ni v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN iz leta 1980, ki določa, da se statusa Jeruzalema ne sme spreminjati.

Državni zbor je sicer v začetku lanskega leta po razpravi že sklenil, da bo Slovenija Palestino priznala do konca leta, a se to potem ni zgodilo, saj so se na vladi dogovorili, da naj bi priznanje izvedli skupaj s še kako članico EU, tako da bi imelo večji učinek. A v tem času se za ta korak ni odločila nobena članica EU.

Po omenjeni potezi Trumpa, ki je naletela na obsodbo skoraj celotne mednarodne skupnosti, pa je Erjavec spremenil mnenje. V zadnjem času je večkrat ocenil, da je dozorel čas za priznanje Palestine. Priznanje podpirajo v DeSUS in SD, medtem ko so v največji vladni stranki SMC še zadržani.

Premier Miro Cerar je Erjavcu naročil, da na seji vlade pojasni, kako so se do danes spremenile okoliščine. "Pričakujem tudi, da pove, katere države v Evropi so morda blizu tega, da bi priznale Palestino, ali je uspel na diplomatskem parketu prepričati nekatere kolege, da bi šle s Slovenijo še druge države v tej smeri," je dejal.

Sporna Trumpova odločitev pa bo tema današnjega nujnega zasedanje Generalne skupščine ZN, ki sta ga zahtevala Turčija in Jemen v imenu arabske skupine držav in Organizacije za islamsko sodelovanje.

Zasedanje so sklicali, potem ko so ZDA v ponedeljek z vetom preprečile sprejem resolucije v Varnostnem svetu ZN, ki zavrača omenjeno odločitev Trumpa. V GS ZN naj bi danes sprejeli resolucijo s podobno vsebino, ki bi potrdila, da odločitev o Jeruzalemu nima pravnega učinka in da jo je treba preklicati.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je članicam ZN zagrozila, da bo Trumpu poimensko poročala o tistih, ki bodo podprli predlog resolucije. Palestina in Turčija, ki sta ga pripravili, sta to obsodila kot grožnjo državam pri sprejemanju suverenih odločitev.