Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenijo bodo preletavala vojaška letala: kdo vse jih bo videl in slišal

Deli na:
Slovenijo bodo preletavala vojaška letala: kdo vse jih bo videl in slišal

Foto: Bobo

Na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Gotenice, Mirnske doline, Suhe in Bele krajine, Cerovega Loga ter na taktičnem simulatorju v centru kontrolorjev združenih ognjev v Cerkljah ob Krki bo od danes do petka potekalo usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev. Med vajo bo več preletov zračnih plovil.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bosta podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in letalska šola s helikopterji Bell-206 ter z letali Zlin, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Usposabljanje bo potekalo med 9. in 15. uro, območje usposabljanja bodo glede na trenutne vremenske razmere dnevno določali, so dodali.

Gre sicer za šesttedenski tečaj, ki se ga med 15. marcem in 23. aprilom udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske. Slovenska vojska pa po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja osmi tovrstni mednarodni tečaj.

Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, med katerim slušatelji pridobijo znanje za opravljanje nalog kontrolorja in iz praktičnega dela na terenu, pri katerem pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov.

Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, na katerem slušatelji opravljajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih, je še sporočilo ministrstvo za obrambo.