Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija kupuje pol milijona hitrih testov: cena je do 2,5 milijona evrov, rok za oddajo ponudb le 24 ur

Deli na:
Slovenija kupuje pol milijona hitrih testov: cena je do 2,5 milijona evrov, rok za oddajo ponudb le 24 ur

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Ministrstvo za zdravje kupuje pol milijona hitrih antigenskih testov za diagnostiko novega koronavirusa po ceni največ pet evrov za kos. K javnemu naročilu v vrednosti do 2,5 milijona evrov so v sredo popoldne povabili 27 dobaviteljev, ki imajo 24 ur časa, da pripravijo ponudbo danes do 16. ure, je prvi poročal spletni portal 24ur.com

Na ministrstvu so tudi za STA potrdili, da razpis poteka, podrobnosti pa niso razkrivali. Na popoldanski vladni novinarski konferenci jih bo predstavil minister za zdravje Tomaž Gantar.

Razpis so objavili na portalu javnih naročil, gre pa za postopek s pogajanji brez predhodne objave iz razloga nujnosti, so pojasnili za STA. Že v naslednjem tednu namreč načrtujejo začetek množičnega testiranje za zaposlene v kritični infrastrukturi. Seznam razpoložljivih ponudnikov, ki bi lahko zagotovili ustrezne teste in so jih na ministrstvu povabili k oddaji naročila, je pripravila strokovna delovna skupina za področje hitrih testov.



Ponudnik bo do prihodnjega petka moral dobaviti 150.000 testov, preostalih 350.000 pa naj bi tedensko dobavljali do konca decembra, so na ministrstvu za STA potrdili poročanje 24ur.com. Morebitni ponudniki morajo predložiti tudi prospekte in dokumentacijo, ki potrjuje, da testi izpolnjujejo tehnične zahteve, ter predračun. Najpozneje do ponedeljka morajo dostaviti brezplačen vzorec testa. Ministrstvo zahteva menično zavarovanje posla v višini 10 odstotkov od vrednosti posla.

Antigenski testi so testi, s katerimi določajo sestavine mikroorganizmov v vzorcih. Zasnovani so na različnih principih, zato so njihove analitske zmogljivosti zelo različne. Pri teh testih prisotnosti virusa ne določajo tako, da bi pomnoževali virusne gene, ki so morebiti prisotni v vzorcu, kot to počnejo pri molekularnem oz. testiranju PCR, ampak uporabijo umetno izdelana protitelesa in z njimi iščejo virusne delce pri bolniku. Prednost teh testov je predvsem hitrost, saj je rezultat znan v nekaj minutah. Vendar se na račun hitrosti izgubi zanesljivost.