Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

MANCA ŠPIK IN EROSI (5 of 7) Svet24.si

Manca Špik: "Naježila se mi je koža in zajokala...

par Petisvet.si

Letnica našega rojstva nam točno določi partnerja

ypj, kurdinja, sirija, Svet24.si

Ko pride vojna k tebi, moraš biti pripravljen

sarah poroka Svet24.si

Bosta nekdanja kraljeva zakonca spet stopila pred ...

Branko Đurić Njena.si

Đuro pod nivojem

lea sirk gaber Njena.si

Lea Sirk ponosna na moža in njegove raziskovalne ...

Magazin

Smučarska zveza se hvali s skoraj milijonskim presežkom

Deli na:
Smučarska zveza se hvali s skoraj milijonskim presežkom

Foto: Martin Metelko - Predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar.

Smučarska zveza Slovenije se lahko v finančnih izkazih za minulo leto pohvali s finančnim presežkom. Prihodkov v obdobju od 1. januarja do 31. decembra 2018 je bilo za približno 12,95 milijona evrov, odhodkov pa za nekaj več kot 12 milijonov evrov, kar pomeni, da so leto 2018 končali s presežkom v višini 939.940 evrov.

Izvršilni odbor krovne nacionalne smučarske organizacije, pod katerim okriljem so panoge za alpsko smučanje, smučarske skoke, teke, nordijsko kombinacijo, biatlon, deskanje, smučarski in deskarski prosti slog in telemark, se je na včerajšnji seji na sedežu zveze na Podutiški v Ljubljani seznanil z nerevidiranimi računovodskimi izkazi za poslovno leto 2018.

Predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar je presežek prihodkov nad odhodki pripisal večjim dividendam iz naslova Športne loterije v višini slabih 600.000 evrov ter uspešnemu komercialnemu poslovanju panog, ki so poskrbele za dodatne prilive sredstev. Alpske discipline so iz naslova trženja poskrbele za dodatnih 370.000 evrov v primerjavi z letom poprej, nordijci so bili za 330.000 evrov boljši, teki za 80.000 evrov, združenje učiteljev in trenerjev smučanja tudi za 80.000 evrov. Dobro je bilo tudi poslovanje modre kartice, ki je v proračun zveze prinesla dober milijon evrov.

Sicer pa alpinci razpolagajo z največjim proračunom med panogami v višini 2,774 milijona evrov. Odhodkov v minulem letu je bilo za 2,737 milijona evrov, kar pomeni, da so alpinci leto 2018 v finančnem smislu končali s presežkom v višini 36.500 evrov.

Panoga za skoke in nordijsko kombinacijo je leto 2018 končala s presežkom v višini nekaj več kot 223.000 evrov, skupni proračun skakalne panoge pa je bil težak nekaj več kot 2,4 milijona evrov.

V minusu so leto 2018 sezono končali biatlonci, ta znaša 121.615 evrov, Državni panožni nordijski center Kranj (-118.550 evrov) in center Planica (-216.781 evrov), ki je negativno poslovanje izkazal na podlagi izvedbe dodatne tekme in vložka za uspešno kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki bo leta 2023.

"Smo na pravi poti. Presežek bo pripomogel k zmanjšanju zadolženosti in bo prispeval k boljši likvidnosti. Sanacija daje rezultate, stanje se je stabiliziralo, tako da gremo lahko normalno naprej," je bil zadovoljen prvi mož zveze Smrekar.


Smučarska zveza je ustanoviteljica tudi biatlonskega centra na Pokljuki, ki po besedah direktorja športnega centra na Rudnem polju Boruta Farčnika beleži povečanja števila nočitev v primerjavi z letom 2017 za 3000 na 13.800.

Z lanskim junijem so začeli zaračunavati parkiranje, s čimer so dosegli več reda in izboljšali tudi prihodke, slika bilanc bo bistveno boljša, potem ko bodo januarja naslednje leto na Pokljuki znova gostili svetovni pokal, februarja 2021 pa svetovno prvenstvo v biatlonu.

Na Pokljuki se končuje tudi saga glede zbiralnika za vodo za namene zasneževanja. Po odločbi ministrstva za okolje in prostor morajo akumulacijo sanirati, v ta namen bodo namenili približno 200.000 evrov, z deli bodo začeli 1. julija. V okviru sanacije bodo zmanjšali akumulacijo in zmanjšali naklone brežine, da bi zadostili pogojem o vodnih zajetjih v Triglavskem narodnem parku.

Smučarska zveza se intenzivno pripravlja na največji športni dogodek, ko bo Slovenija s Planico leta 2023 gostiteljica nordijskega svetovnega prvenstva. Sredi maja, ko bodo v Ljubljani pripravili tradicionalen sprejem za junake zime, večer šampionov, bo Slovenijo obiskala delegacija mednarodne federacije Fis in lastnika svetovnih medijskih pravic agencije Infront, ko bodo slovenski prireditelji dobili priložnost, da pokažejo, kaj so vse naredili.

Na predlog predsednika zveze so člani izvršilnega odbora soglašali z ustanovitvijo posebnega neprofitnega zavoda pri SZS, ki bo zadolžen za organizacijo SP v nordijskem smučanju Planica 2023 ter, tudi po koncu prvenstva, skrbel za promocijo zimskih športov, se prijavljal na razpise za črpanje evropskih in državnih sredstev.

Ime novega subjekta je Zavod za promocijo zimskih športov pri SZS. Za prvega direktorja Zavoda Sloski promo s štiriletnim mandatom so na predlog predsednika zveze Smrekarja imenovali Tomaža Šuštaršiča, ki je že dolga leta vpet v delovanja slovenskega biatlona ter je bil vključen v organizacijo tekem na Pokljuki in v Planici.

SZS je na zavod kot ustanoviteljica prenesla vložek v višini 180.000 evrov. Člani prvega sveta zavoda so Smrekar kot predstavnik ustanoviteljice, direktor smučarske zveze Franci Petek, podpredsednik zveze, zadolžen za finančno področje, Uroš Kalan in prvi mož skokov Ljubo Jasnič.

Loading...