Revija Reporter
Slovenija

Slovenci v evropskem vrhu med porabniki marihuane

Biserka Karneža
1 924

6. nov. 2022 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

arhiv Reporterja

Med najbolj razširjene prepovedane droge v Sloveniji sodi konoplja. Po zadnji nacionalni raziskavi o tobaku, alkoholu in drugih drogah jo daleč največ uživajo mladostniki v starosti 17 let.

Mednarodna primerjava raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC) ter Evropske raziskave o alkoholu in preostalih drogah (ESPAD), ki se izvajata vsake štiri leta, kaže, da se mladostniki iz Slovenije po uporabi konoplje uvrščajo v sam vrh 45 držav, vključenih v raziskavo. Povprečje vseživljenjske uporabe konoplje med dijaki za države, zajete v raziskavo ESPAD, znaša 16 odstotkov (18 odstotkov fantov in 13 odstotkov deklet), povprečje za uporabo v zadnjih 30 dneh pa sedem odstotkov.

Dijaki v Sloveniji presegajo obe povprečji, skrb zbujajo tudi podatki o pogostosti uporabe. V zadnjih 12 mesecih pred raziskavo je 3,8 odstotka slovenskih dijakov konopljo uporabilo 40-krat ali pogosteje, od tega jih slaba tretjina sodi med uporabnike z visokim tveganjem. Po odstotku visoko tveganih uporabnikov konoplje se med državami, sodelujočimi v raziskavi, Slovenija uvršča kar na četrto mesto.

Vse več različnih raziskav kaže tudi na številne posledice, povezane z uporabo konoplje, zlasti če se uporaba začne v mladostništvu. To lahko med drugim vpliva na razvoj možganov, na slabši akademski uspeh, na pojav različnih težav v duševnem zdravju, na prometne nesreče zaradi vožnje pod vplivom konoplje, na razvoj zasvojenosti itn. Po mnenju strokovnjakov sta za razširjenost konoplje v zahodnem svetu ključna njena dostopnost ter nizka zaznana tveganja v povezavi z njeno uporabo.

Oodatki zadnje nacionalne raziskave o tobaku, alkoholu in drugih drogah kažejo, da je konoplja v Sloveniji precej dostopna. Polovica petnajstletnikov in skoraj dve tretjini sedemnajstletnikov je v raziskavi HBSC menila, da bi v naslednjih 24 urah do konoplje prišli zlahka ali zelo lahko. Med odraslimi prebivalci jih je tako menila večina. Med slovenskimi mladostniki se opaža tudi prisotnost nizko zaznanih tveganj v povezavi z uporabo konoplje.

V zadnji raziskavi ESPAD so na primer v precej manjšem odstotku kot njihovi vrstniki iz drugih držav menili, da je redna uporaba konoplje tvegana. Kot kažejo podatki policije, je razlog za precejšnjo dostopnost konoplje v Sloveniji v razmahu gojenja v posebej prirejenih prostorih. Večina je nato ostaja v državi in jo je mogoče dobiti v urbanem kot ruralnem okolju. Poleg tega je na trgu s konopljo poraslo število različnih izdelkov, ki se razlikujejo po potentnosti, učinkih in načinih uporabe.

Učinkoviti preventivni pristopi za zmanjšanje uporabe konoplje v različnih okoljih ter med različnimi ciljnimi skupinami so opisani v pravkar izdani novi publikaciji Mladostniki in konoplja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so predstavljeni tudi podatki o razširjenosti uporabe konoplje, posledicah uživanja in dejavnikih tveganja.