Revija Reporter
Slovenija

Sledi korakov – Simon in Anže Zorman o cerebralni paralizi (VIDEO)

Igor Gošte
314

5. feb. 2021 9:24 Osveženo: 9:27 / 05. 2. 2021

Deli na:

Anže Zorman, ki ima cerebralno paralizo, med snemanjem prvega TV intervjuja.

Igor Gošte

Zaradi korone je lani odpadel tradicionalni 10.zasavski humanitarni tek, ki je bil namenjen za ozaveščanje, da med nami živijo tudi osebe s cerebralno paralizo. Organizatorji smo se letos zatrdno odločili, da ga bomo v petek, 7.maja zagotovo izvedli. Nič nas ne bo ustavilo.

Upamo, da tudi dobrih ljudi ne, ki bodo primaknili kakšen evro. Celoten izkupiček bo šel sorazmerno za deset oseb s cerebralno paralizo. Miha Šoštar, Uroš Koščak, Teja Repovž, Sebastjan Šafner, Anže Zorman, Liza Lavre, Adriana Kovačič, Emina Hodžič, Trbovlje, Aida Jašarević in Tatjana Lavrič so tiste osebe, za katere bomo zbirali denar.

Med njimi je tudi Anže, sin našega tokratnega sogovornika Simona Zormana, ki nas je povabil v svoj dom v Šmarci pri Kamniku. Simon je tudi vodja glasbene skupine The Eccentric, katere član je tudi njegov starejši sin Tadej. V skupini sta tudi Uroš Koščak in Miha Šoštar, ki imata cerebralno paralizo.

Kdo vse so še člani zasedbe boste lahko slišali v pogovoru s Simonom, ki nam je tudi povedal, kako so v družini doživljalo rojstvo mlajšega sina Anžeta, ki je prve tedne svojega življenja preživel v inkubatorju.

Simon Zorman med snemanjem oddaje

Igor Gošte

Že kmalu so se morali v družini soočiti s tem, da ima Anže cerebralno paralizo. Njihovo družinsko življenje se je v marsičem spremenilo, Anžetova bolezen pa je vse še bolj povezala. Spregovoril je tudi o dobrih ljudeh, ki so družini pomagali priti do prepotrebnega hišnega dvigala za Anžeta, ki ga je bolezen posedla v invalidski voziček.

Tudi zaradi tega, ker je bila njegova družina deležna dobrote, jo tudi sam prek organizacije humanitarnih projektov že dobro desetletje deli drugim, ki so pomoči potrebni. Tako kot pred leti njegova družina. Zato se s svojo skupino že več let zaporedoma udeleži tudi zasavskih humanitarnih tekov, in nam vsem, ki se trudimo z atletskimi krogi, doda nekaj pozitivne energije, ki veje iz njihove glasbe. Kako zvenijo, boste slišali tudi v tej oddaji.

Pri eni pesmi v skupini poje slepa Anja Pustak Lajovic, pri drugi pa moja vnučka Lea Koban. Ob koncu oddaje smo se na kratko pogovorili tudi z Anžetom. To je bil zanj prvi intervju. Med drugim je povedal, da mu šola na daljavo v času korone ni bila najbolj pogodu in da je sedaj bolj srečen, ko lahko vsak dan hodi v šolo. Več pa ob spremljanju oddaje.