Revija Reporter
Slovenija

Tožijo za 29 milijonov evrov odškodnine: med toženimi tudi Ciril Dragonja, brat državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje

Nenad Glücks

23. sep. 2019 15:46 Osveženo: 16:04 / 23. 9. 2019

Deli na:

Brata Metod in Ciril Dragonja

Primož Lavre

Na DUTB so nam potrdili, da so zoper nekdanje člane uprave propadle Factor banke vložili odškodninsko tožbo v višini kar 29 milijonov evrov. Med toženimi je tudi Ciril Dragonja.

DUTB oziroma slaba banka je zoper nekdanje člane uprave propadle Factor banke vložila odškodninsko tožbo zaradi njihovih škodljivih potez ob vodenju Factor banke. Zanimalo nas je, ali je med toženimi tudi Ciril Dragonja, brat državnega sekretarja z ministrstva za finance Metoda Dragonje. Z DUTB so pritrdili, poleg njega tožijo še Borisa Pesjaka in Dušana Valenčiča. Skupna vsota odškodnine, ki jo od njih terjajo, je kar 29 milijonov evrov.

Toda nekateri naši viri so nas opozorili, da naj bi si državni sekretar z ministrstva za finance prizadeval za likvidacijo DUTB in prenos njenega premoženja na SDH. To naj bi bilo povezano s postopki DUTB zoper njegovega brata. Poleg tega, pravijo naši viri, menda lobira, da bi DUTB umaknila tožbo zoper nekdanjo upravo Factor banke oziroma njegovega brata Cirila Dragonjo.

A Metod Dragonja je za Reporter poudaril, da ni nikdar posegal v pravne postopke, ki jih morebiti vodi DUTB. Pravi, da je upravni odbor DUTB samostojen in avtonomen pri sprejemanju vseh odločitev. Ministrstvo nadzira skladnost poslovanja DUTB z določbami zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank ter gospodarnost in učinkovitost poslovanja DUTB. Glede njegovega domnevnega prizadevanja za likvidacijo slabe banke pa je po besedah Dragonje njen rok delovanja predviden do konca leta 2022, nato pa je skladno z zakonom predvidena pripojitev DUTB s Slovenskemu državnemu holdingu. »Ministrstvo za finance ne vodi nikakršnih aktivnosti za skrajšanje dobe delovanja DUTB.«