sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Skrivnost Erjavčevega vikenda

Deli na:
Skrivnost Erjavčevega vikenda

Foto: Primož Lavre

Ali ima vodja poslancev NSI Matej Tonin v rokah še kakšen dokument o vikendu zunanjega ministra Karla Erjavca, s katerim naj bi ga presenetil med sejo, na kateri bodo razpravljali o njegovi interpelaciji?

Gre za počitniško stanovanje v hrvaškem letovišču Karigador blizu Novigrada, v katerem vsako leto dopustuje prvak Desusa. Vikend smo po naključju našli leta 2012, ko smo raziskovali sporno pomilostitev preprodajalca mamil Vorena Pavliča, ki mu je takratni predsednik države Danilo Türk odpustil kazenski pregon. Ta namreč živi v hiši nekaj metrov od Erjavčevega vikenda, zvedeli pa smo tudi, da naj bi v Karigador ob poletnih počitnicah zahajala tudi nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Ko so pred volitvami 2014 Erjavca o njegovih nepremičninah spraševali novinarji Financ, je gladko zamolčal omenjeni počitniški vikend, češ da je ta v lasti njegove žene in da ga je kupila z denarjem od dediščine.

Prejšnji teden se je na Toninove očitke o sovpadanju obnove njegovega vikenda in nakupov oklepnikov Patria odzval z dokumenti o nakupu počitniškega stanovanja v hrvaški Istri. Malo več kot 49 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Karigadorju je bilo zgrajeno leta 2002, njegova žena Ljuboslava Erjavec pa ga je kupila marca 2003 in zanj odštela 61.335 evrov. Ker ob nakupu stanovanj tuji državljani, tudi slovenski, niso smeli biti lastniki nepremičnin na Hrvaškem, so ob posredovanju hrvaškega odvetnika sestavili predpogodbo o nakupu.

Ko je januarja 2009 ta omejitev nehala veljati, pa so marca 2009 stanovanje vpisali v zemljiško knjigo. Ob tem je Erjavec poudaril, da je bilo stanovanje novo, zato ga ni bilo treba prenavljati. Poleg tega je minister za obrambo postal decembra 2004, torej več kot leto po nakupu omenjenega stanovanja, zato vzporednice s Patrio ne more biti. Sicer je Erjavec še solastnik 190 kvadratnih metrov velike hiše v Naklem, v kateri tudi živi, ter lastnik 71 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Ljubljani, kjer se je zaradi pralnega stroja pravdal s smučarko Špelo Pretnar in tožbo izgubil.