Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škofje s priporočili za verouk: kakšna bo letos sveta birma?

Deli na:
Škofje s priporočili za verouk: kakšna bo letos sveta birma?

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ob zmanjšanju nevarnosti in rahljanju ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa si na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) želijo obnoviti nekatere katehetske dejavnosti. V ta namen so pred dnevi objavili nekaj predlogov, ki naj bodo župnikom in katehetom v pomoč pri oblikovanju verouka, so danes sporočili s SŠK.

Srečanja v katehetskih učilnicah so mogoča ob upoštevanju vladnih določil, določil SŠK in navodil krajevnega škofa, so zapisali. Župnike in katehete sicer vabijo, naj razmislijo, kaj lahko naredijo na področju verouka. V pomoč so jim na SŠK pripravili nekaj predlogov s posebnim poudarkom na družinski katehezi in spodbujanju osebnega odnosa z Jezusom Kristusom.

Tako naj nadaljujejo dosedanjo podporo staršem za družinsko verouk in molitveno bogoslužje po do sedaj ustaljenem načinu - video verouka ali gradiva, objavljena na spletni strani Slovenskega katehetskega urada, ali delo z rednimi katehetskimi pripomočki, ki jih imajo doma, so navedli.

Kot predlagajo naj župnik in kateheti obvestijo starše glede obhajanja zakramentov uvajanja v skladu z navodili SŠK in krajevnega škofa. Pri tem naj bo poleg upoštevanja trenutne epidemiološke situacije v ospredju kriterij dejanske verske pripravljenosti udeležencev verouka, kot jo predvideva Slovenski katehetski načrt. Župnik naj se tako na podlagi določil dogovori s člani župnijskega pastoralnega sveta in starši prvoobhajancev o času in načinu obhajanja zakramenta prve svete spovedi in prvega svetega obhajila. Za prejem obeh zakramentov naj se otroke ustrezno pripravi. Na podlagi določil in dogovorov s krajevnim škofom naj župnik članom župnijskega pastoralnega sveta in staršem birmancev predstavi možnosti obhajanja zakramenta svete birme, so zapisali.



Župnik in kateheti naj se dogovorijo o primernem načinu zaključka katehetskega leta, ki naj traja, kot je običajno v župniji. Pri tem naj se skladno z navodili slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v času epidemije in navodilom o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo omogoči prejem zakramenta svete spovedi.

Za posamezno katehetsko skupino naj se naredi razpored in omogoči obhajanje svete maše, pri kateri učenci dobijo potrdilo o opravljenem katehetskem letu. Če je mogoče, naj ta poteka skupaj s starši.

Glede kateheze odraslih in vseh počitniških dejavnosti v župniji naj župniki in kateheti upoštevajo vladna določila, določila SŠK in navodila krajevnega škofa, je še zapisano na spletni strani SŠK.