Revija Reporter
Slovenija

Škof Glavan voščil vernikom in vsem ljudem dobre volje

STA

19. dec. 2016 12:32 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Glavan je danes prebral božično poslanico SŠK ter voščil vernikom, prijateljem in vsem ljudem dobre volje.

Nobena tema v življenju ni tako črna in nobena noč tako dolga, da je ne bi premagala luč Božje ljubezni, ki jo prinaša betlehemsko dete v jaslih, je poudaril Glavan.

Po njegovih besedah je božična noč vedno lepa in vznemirljiva, v tej pa se spominjajo in tudi doživljajo velik dogodek, po katerem večina narodov šteje leta in zgodovino sveta.

Nato je navedel pesnika Franceta Prešerna, ki je zapisal "po celi zemlji vsem ljudem mir bodi" in v pesnitvi Krst pri Savici povzel omenjeno betlehemsko oznanilo, ki so ga peli angeli ob Jezusovem prihodu. Potem je Glavan glede na misel, "ki iz božiča izhaja", citiral še, da "smo očeta enega sinovi, ljudje vsi bratje, bratje vsi narodi, da ljubit mor'mo se, prav uk njegovi".

"To je najmočnejše božično sporočilo," je izpostavil. "Večni nevidni Sin Božji se je učlovečil zaradi vsakega od nas. Na svet, obremenjen s krivicami, grehom, prepiri, spopadi in vojnami je prišla ljubezen, resnica, pravičnost in svetost. Prišel je v neznatno judovsko mesto Betlehem, v hlev, a njegovega rojstva večini ni opazila," je dejal Glavan.

Dodal je, da hoče božič ljudi napolniti z upanjem, saj je Jezus prišel v najdaljši noči in ko je tema najbolj moreča. "Že to njegovo sporočilo je zgovorno; nobena tema v življenju ni tako črna in nobena noč tako dolga, da je ne bi premagala luč Božje ljubezni, ki nam jo prinaša betlehemsko dete v jaslih. Naj nas vodi k luči in dobroti. Naj nam da novih moči za duhovne vzpone in premagovanje sil teme v nas samih in okrog nas."

V božični poslanici je Glavan vsem doma in po svetu, posebej pa bolnikom in tistim, ki božiča iz različnih razlogov ne doživljajo kot osrečujoče radosti življenja v družinskem krogu, zaželel veliko miru in sreče, v novem letu pa zdravja in Božjega blagoslova. "Da bi vse dni novega leta v srcu nosili zavest in vero, da nam je Bog blizu in nas ljubi," je povzel.