Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škof Filo: Zaradi evangeličanskih duhovnikov smo Slovenci lahko postali del zahodne civilizacije

Deli na:
Škof Filo: Zaradi evangeličanskih duhovnikov smo Slovenci lahko postali del zahodne civilizacije

Geza Filo - Foto: Bobo

Evangeličanski škof Geza Filo je v pridigi ob dnevu reformacije med drugim odgovoril na vprašanje, ki mu ga mediji ob tem prazniku zastavijo vsako leto: Ali danes potrebujemo še eno reformacijo. "Seveda jo," je dejal. Tudi v današnji družbi se kaže izkoriščanje in zloraba moči, ki sta pripeljali do reformacije v 16. stoletju, je pojasnil.

"Pogoltnost, pohlep po bogastvu, še posebej tam, kjer je vse omenjeno zavito v "dobra dela, ki ugajajo Bogu", je kritiziral že Luther, a se še vedno kažejo v vseh razsežnostih človeškega življenja in medčloveških odnosov," je dejal v pridigi na osrednjem bogoslužju ob prazniku.

Poudaril je, da tudi današnji svet nujno potrebuje odgovorne ljudi, "ki bodo resno jemali svoje dolžnosti in svojega položaja ne bodo izkoriščali v prid svojim egoističnim ambicijam". Ob tem je spomnil na mlado Švedinjo Greto Thunberg, ki skupaj z mladimi po vsem svetu sprašuje, ali želimo živeti v svetu grabljenja in uničevanja.

"Prazniki so tudi in predvsem zato, da se spominjamo, da v spominu obnavljamo podobe dogodkov in ljudi, zaradi katerih smo to, kar smo," je v pridigi še poudaril Filo.



Dan reformacije, 31. oktober, je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Reformacija, ki se je začela v Nemčiji, je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

Zbirka krščanskih svetih besedil, zapisanih v razumljivem jeziku, je postala eden najpomembnejših temeljev zahodne civilizacije, je poudaril Filo. "Da smo sploh lahko, in da smo veliko bolje in lažje, del te civilizacije postali tudi Slovenci, pa je nedvomno zasluga slovenskih evangeličanskih duhovnikov, slovenskih protestantov, ki so spoznali in prepoznali, da le s svojim lastnim jezikom in s knjigo v maternem jeziku postaneš in ostaneš narod s svojo lastno vizijo in identiteto," je dodal.

Bogoslužja v Evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Marjan Šarec in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.