Revija Reporter
Slovenija

V Cankarjevem domu državna proslava v počastitev dneva reformacije

STA

30. okt. 2019 5:55

Deli na:

Proslava ob dnevu reformacije v Murski Soboti.

Nataša Juhnov

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi, na predvečer praznika, državna proslava ob dnevu reformacije. Reformacija je bila, na slovenskih tleh popolnoma enakovredno drugim evropskim narodom, čas prebujanja. Zato so Prebujenje naslovili tudi umetniški del letošnje proslave. Slavnostni govornik bo predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Scenarist in režiser Jan Bilodjerič je na citatih iz Katekizma Primoža Trubarja utemeljil zgodbo, ki govori o temeljnih človekovih vprašanjih, ne glede na veroizpoved: od kod prihajam, zakaj sem tukaj in kakšen je smisel mojega življenja. Glavni lik bo skozi predstavo hodil po poti slehernika.

Osnovna nit zgodbe je prebujanje, znanstveni začetek vesolja in življenja, verski pogled stvarjenja človeka preko citatov iz Katekizma, prebujanje zavesti skozi dialoge med igralcema in plesalcema ter rast glasbe iz tišine do vrhunca.

Proslava je zastavljena zelo sodobno z uporabo avtorske glasbe, videa, animacije, plesa in gledališke igre ter obenem minimalistično, kot vračanje h koreninam. Med drugim bodo nastopili Tina Vrbnjak, Petja Labović, Vlado Novak, Neus Barcons Roca, Matevž Dobaj, OrkesteR Evolucija pod vodstvom Iztoka Kocena, Mirjam Jelnikar, Katice, Folklorna skupina Tine Rožanc in AFS France Marolt.

Prireditev bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na prvih programih Televizije in Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

Dan reformacije, 31. oktober, je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Reformacija, ki se je začela v Nemčiji, je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Trubar.