900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandalozno: tako so na Hrvaškem opeharili na stotine Slovencev

Deli na:
Škandalozno: tako so na Hrvaškem opeharili na stotine Slovencev

Mnogi Slovenci, ki so kupili parkirno mesto v počitniškem naselju Barbariga pri Pulju, bodo ostali brez tega, čeprav je vpisano celo v zemljiško knjigo. - Foto: Glas Istre

Lastniki apartmajev v počitniškem naselju Barbariga v občini Vodnjan v hrvaškem delu Istre so pred nekaj dnevi izvedeli, da želi občina njihova parkirna mesta (plačana in tudi vpisana v zemljiško knjigo) »nacionalizirati« oziroma opredeliti kot javno dobro. Gre za več sto lastnikov, med katerimi so v večini Slovenci.

Sodišča na Hrvaškem so namreč ugotovila, da sta podjetji GU Barbariga (lastnik Branko Radetić) in z njim povezana firma B. Parking lastnikom parkirnih mest slednja v minulih letih nezakonito prodajala, saj v resnici GU Barbariga sploh ne bi smel postati njihov lastnik.

Po besedah poznavalcev je do lastništva in vpisa v zemljiško knjigo firma prišla s tem, da je iz stečajne mase investitorja v gradnjo naselja, podjetja Euroturist Poreč, pred leti kupila parkirna mesta, čeprav bi morala ta pripasti lastnikom apartmajev kot funkcionalno zemljišče ali pa bi morala biti opredeljena že tedaj kot javno dobro pod okriljem občine Vodnjan.

Po nekaterih izračunih je firma GU Barbariga tako na protipravno zaslužila okoli tri milijone in pol evrov od skupaj okoli 1200 prodanih parkirnih mest. Pri čemer niso vračunane parkirnine, ki jih je prav tako protipravno zaračunavala lastnikom apartmajev.

Tako so bili lastniki apartmajev že pred desetimi leti dejansko prisiljeni kupovati ta parkirna mesta, sicer sta jim omenjeni podjetji zaračunali tudi do 300 evrov za letno dovoljenje za parkiranje ob njihovih apartmajih. Cena parkirnega mesta pa je rasla od dobrih tisoč evrov na začetku pa vse do pet tisoč evrov lani.

Zdaj je na mizi občinskega sveta Vodnjana predlog, da se vsa ta parkirna mesta razglasijo za javno dobro kot komunalno infrastrukturo. Pomeni, da bodo lastniki apartmajev lahko tam parkirali, če bodo seveda prosta, ali pa bomo morali iskati parkirno mesto daleč od apartmaja. Seveda so ogorčeni, ker so jih tako opeharili. Seja občinskega sveta Vodnjana naj bi bila konec maja, do tedaj lahko lastniki dajejo pripombe.

Pred desetimi leti je sicer tedanji župan Vodnjana trdil, da se občina ne strinja s tem, da omenjeno podjetje zaračunava parkirnino in da so zadevo prijavili tudi inšpektoratu, toda očitno se ni zgodilo nič. Mnogi se sprašujejo, zakaj ni takrat občina zahtevala, da se ji javne površine vrnejo, če je menila, da gre za take površine. Vprašanje je, kaj zdaj preostane lastnikom parkirnih mest.

Sedanji župan Edi Pastrovicchio pravi, da je občina zgolj popravlja napako izpred 20 ali 30 let. Javni interes je pred zasebnim, poudarja. Kot je dejal za hrvaško televizijo RTL, razume, da so ljudje frustrirani, toda denar morajo zahtevati od tistih, ki so jim parkirna mesta prodali. To je seveda skoraj misija nemogoče, se zavedajo Slovenci, s katerimi smo govorili.