Revija Reporter
Slovenija

Župan Škocjana po napadu Romov na policiste v Dobruški vasi: Vsi ukrepi niso obrodili sadov

STA, Reporter
1 964

21. sep. 2023 13:23 Osveženo: 13:43 / 21. 9. 2023

Deli na:

Župan Škocjana Jože Kapler

Občina Škocjan

V Dobruški vasi v dolenjski občini Škocjan je moški z zračno puško grozil lastniku zemljišča, nato pa še policistom, ki jih je za povrh napadla skupina Romov iz romskega naselja. V vas je bilo napotenih več dodatnih policijskih patrulj, ki so prijele štiri ljudi. Policistka in policist sta bila ob tem lažje poškodovana, poroča Svet24TV.

Župan Škocjana Jože Kapler ob tem resignirano ugotavlja, da nimajo prave rešitve za romsko problematiko v občini. »Vse te aktivnosti od delavnic, prostovoljcev, ukrepi za izboljšanje bivanjskih razmer, ukrepi za socializacijo, pač niso obrodile sadov, zato smo se odločili, tudi na pobudo urada za narodnosti, da napišemo strategijo, zdaj se že dva meseca ukvarjamo s to strategijo,« je povedal za Svet24TV.

Po poročanju Žurnal24 sta domačina z bagrom in traktorjem čistila jarek na meji sovaščanovega zemljišča, kar je zmotilo Rome, ki so prej prehajali na njegovo parcelo. Eden jima je celo grozil z orožjem, zato sta poklicala policijo, ko pa je bila ta napadena, sta jima poskušala pomagati. "Sinova sta skočila s strojev in prihitela na pomoč, takrat pa jih je tudi eden od njiju dobil s kolom po glavi," je povedal njun oče.

Na območju Dobruške vasi je moški v sredo lastniku zemljišča grozil z orožjem in mu poskušal na njegovem zemljišču preprečiti izvedbo zemeljskih del. Lastnik zemljišča je grožnje prijavil policiji in se skupaj z dvema policistoma vrnil na svoje zemljišče, kjer jih je napadlo več prebivalcev naselja, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Prebivalci naselja so poskušali policistoma preprečiti izvedbo policijskih nalog oziroma prijetje osumljenca, ki je grozil lastniku. Dva občana sta policistki in policistu priskočila na pomoč, vendar so napadli tudi njiju. Na pomoč je priskočilo več policijskih patrulj.

Policisti so na kraju odvzeli prostost štirim osumljencem. Takoj so začeli iskati enega izmed osumljencev, ki je s kraja pobegnil. Pri iskanju so sodelovali tudi kriminalisti in vodniki službenih psov, območje so pregledovali s policijskim helikopterjem. Izsledili in prijeli so tudi petega osumljenca in so ga prav tako pridržali.

Vseh pet osumljencev je še vedno v pridržanju. Lastnika zemljišča, policistko in policista, ki so bili lažje poškodovani, so reševalci oskrbeli, vsi so že v domači oskrbi. Policisti so med preiskavo našli in zasegli tudi zračno puško, s katero je osumljenec grozil.

Intenzivna kriminalistična preiskava še potek, po zaključeni preiskavi bodo zoper pet osumljencev podali kazenske ovadbe, so še sporočili s policije.