nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

Adele Milloz pm Ekipa24.si

Tragedija: Nekdanja svetovna in evropska prvakinja...

Veronika Strnad Odkrito.si

Veronika Strnad - Ni je težko nasmejati

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandalozen izpad nasilnega ljubljanskega redarja: zdaj se je oglasila še ministrica

Deli na:
Škandalozen izpad nasilnega ljubljanskega redarja: zdaj se je oglasila še ministrica

Foto: YouTube

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar osebno obsoja vsakršno prekomerno in nesorazmerno uporabo prisilnih sredstev pri vseh pooblaščenih uradnih osebah. Meni, da je v postopkih z ljudmi nujna strpna komunikacija ter dosledno spoštovanje sorazmernosti, zakonitosti in osebnega dostojanstva.

Tako so se na ministrstvu odzvali na naše vprašanje v zvezi z incidentom v Šiški, ko je prejšnjo sredo mestni redar grobo aretiral kolesarja, ki se je z njim zapletel v verbalni spor, nato pa se mu ni pustil legitimirati. Kot je razvidno iz posnetka, ki je zaokrožil po spletu in televizijah, je redar kolesarja zbil s kolesa, se z njim valjal po ulici, nato pa mu skupaj še z dvema redarjema grobo zvijal roke, vlekel in pritiskal ob tla ter nazadnje vklenil v lisice.

Strokovnjak za policijska pooblastila dr. Miroslav Žaberl po ogledu posnetka izjavil, da je bilo posredovanje nestrokovno in da je bila uporaba sile redarja neprimerna. »Vidi se tudi, da se on ne upira tako močno, da ne bi hotel sodelovati, so mu z lahkoto dali roke na hrbet, tudi če so ga hoteli vkleniti,« je Žaberl dejal za POP TV in dodal, da kakršna koli uporaba sile po tistem, ko nekdo preneha z upiranjem in napadom pomeni prekoračitev in je nezakonita.

Janković sramotno podprl nasilnega redarja in s tem pokazal, koliko mu je v resnici do spoštovanja človekovih pravic

Na naše vprašanje, ali bodo na ministrstvu za notranje zadeve ustanovili komisijo, ki bi preiskala zakonitost postopka v primeru tega incidenta, odgovarjajo, da trenutna normativna ureditev tega ne omogoča: »Zakon o občinskem redarstvu (17. člen) namreč določa, da tovrstno komisijo imenuje župan, in sicer v primeru, da je bila pri uporabi prisilnih sredstev povzročena telesna poškodba ali smrt ali je bilo prisilno sredstvo uporabljeno proti več kot trem osebam. Komisijo pa sestavljajo direktor občinske uprave, predstavnik policije in eden ali več predstavnikov nevladnih organizacij, zainteresiranih za nadzor nad varstvom človekovih pravic in svoboščin, ali predstavnikov javnosti, ki jih določi župan. Komisijo vodi direktor občinske uprave, kot rečeno, pa v njej sodeluje tudi predstavnik policije, ki ima nedvomno pomembno težo pri presoji postopka redarja.«

Ob tem dodajajo, da ministrstvo za notranje zadeve v skladu s 30. členom Zakona o občinskem redarstvu sicer izvaja določeno nadzorstveno funkcijo nad občinskimi redarstvi (drugi in tretji odstavek), v kar pa ni vključeno nadzorstvo nad zakonitostjo izvrševanja posameznih pooblastil redarjev. To jasno izhaja iz drugega odstavka tega člena, ki določa: »Nadzorstvo nad zakonitostjo izvrševanja posameznih pooblastil občinskih redarstev in organ, pristojen za nadzor, določa zakon, s katerim so ta pooblastila določena.« V tej povezavi pa je treba omeniti tudi 31. člen, ki določa, da je za nadzorstvo nad izvrševanjem nalog občinskega redarstva, določenih z občinskimi predpisi, pristojen župan.

»Seveda pa je treba poudariti tudi, da policija lahko na podlagi prijave ali po uradni dolžnosti (če so za to seveda izpolnjeni pogoji), sproži prekrškovni ali celo predkazenski postopek, če so podani (vsaj) razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Kot je policija obvestila javnost, v konkretnem primeru dejansko vodi (tudi) predkazenski postopek,« še odgovarjajo na ministrstvu za notranje zadeve.

»Sicer pa je osebna ocena ministrice, da je šlo v konkretnem primeru najmanj za nestrokovno uporabo prisilnih sredstev, za oceno, ali je za uporabo prisilnih sredstev obstajala zakonita sprožilna situacija in so bila ta posledično uporabljena zakonito (zlasti pa ali je bilo ob tem spoštovano načelo sorazmernosti), pa imamo ta trenutek premalo informacij. Nedvomno pa je ta dogodek sprožil upravičene pomisleke, ki se v strokovni javnosti pojavljajo že dalj časa, glede primernosti trenutne normativne ureditve tega področja, kar bomo v nadaljevanju tudi ustrezno naslovili in se lotili s predlogi potrebnih sprememb.«