pes-luna-drevo-zajem-slike Svet24.si

Video: Pogrešanega psa našli na nenavadnem mestu

alkohol Svet24.si

Indijec z 2,9 promila alkohola v krvi razgrajal v ...

tonin vrtovec cigler kralj nsi Necenzurirano

Logar prihaja, da uniči NSi #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Ali Logar zapušča SDS zaradi Janše ali zaradi ...

Luka Dončić pf Ekipa24.si

Luka oživel nov trend in dobil nor vzdevek! Ne ...

mateja-šereg 1 Njena.si

Mateja po Kmetiji: Ponosna sem nase

doncic 23 pm Ekipa24.si

Pravica skazica!! Luka Dončić naknadno le ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal: Ministru o zdravstveni reformi svetuje piarovka, ki je diplomirala iz nesnosti kokoši

Deli na:

Ko propadajo številni samostojni podjetniki, so nekateri z registracijo s. p. našli svojo tržno nišo. Še več, Barbari Stegel je po registraciji s. p. padla sekira v med. Kot samostojna podjetnica se je 16. junija lani registrirala za svetovanje.

Ko propadajo številni samostojni podjetniki, so nekateri z registracijo s. p. našli svojo tržno nišo. Še več, Barbari Stegel je po registraciji s. p. padla sekira v med. Kot samostojna podjetnica se je 16. junija lani registrirala za svetovanje.

Že nekaj dni zatem so mediji poročali, da bo svetovala na ministrstvu za zdravje. Pred tem je bila dve leti izvršna direktorica korporativnega komuniciranja v Mercatorju, v letih od 2001 do 2008 pa zvesta sodelavka razvpitega Igorja Bavčarja med njegovim prevzemanjem Istrabenza. Tudi v tem je bila kot Bavčarjeva pomočnica postavljena za korporativne in tržne komunikacije.
Pričakovali bi torej, da Barbara Stegel ministru za zdravje Dorijanu Marušiču svetuje glede komuniciranja z javnostjo, toda ne. Najprej jo je Marušič kar na podlagi dveh naročilnic angažiral za svetovanje v zvezi z uveljavljenjem zakona o sistemu plač v javnem sektorju, za svetovanje pri pogajanjih s sindikatom zdravnikov Fides; pri urejanju reklamacij glede gradnje Onkološkega inštituta, pri pripravi strategij in pravilnikov za zdravila, izvajanju priprav in strategij za reorganizacijske procese v zdravstvenem sistemu ter pripravi konceptov za projekte preventive v zdravstvu. Za to je od junija do oktobra po naročilnicah prejela 19.720 evrov. Po besedah dr. Rajka Pirnata z ljubljanske pravne fakultete je to ravno pod mejo 20 tisoč evrov, ki je v zakonu o javnem naročanju določena kot tisti znesek, do katerega ni potrebno objavljati javnega naročila za storitev ali blago.
Na podlagi javnega naročila za »svetovanje na področju priprave in implementacije reforme in strategije organiziranja zdravstvenega sistema« je bila nato Barbara Stegel, s. p., oktobra lani med štirimi ponudniki izbrana za svetovanje, ker je bila najcenejša. Še vedno pa nikakor ne poceni; za 24 mesecev svetovanja bo prejela 117.600 evrov ali natančno 4.900 evrov na mesec. Za svetovalni dan bo prejela 245 evrov; družbi KPMG in Deloitte sta zahtevali več kot dvakrat več, Revidikum notranja revizija pa malo več.
Osupljivo je, da pri pripravi zdravstvene reforme in organiziranju zdravstvenega sistema ministru za zdravje svetuje oseba, kio zdravstvenem sistemu res nima pojma. Kako tudi bi, če nikdar ni delala niti blizu zdravstva, diplomirala je iz nesnosti kokoši (!) na biotehniški fakulteti (v letih od 1991 do 1994 je vodila proizvodnjo na perutninskih farmah Perutninarstva Pivka), magistrirala pa s temo o smotrnosti vključitve hotelov Bernardin v mednarodno hotelsko verigo Inter-Continental na ekonomski fakulteti. Na naše vprašanje, kakšne izkušnje ima z organizacijo zdravstvenega sistema, z ministrstva odgovarjajo, da »njene izkušnje izhajajo iz dolgoletnih izkušenj v gospodarstvu in so v timih, ki pripravljajo spremembe in strategije ter so večinoma sestavljeni iz predstavnikov javne uprave, nadvse dobrodošle in uporabne«. O poznavanju kompleksnega zdravstvenega sistema niti besedice, in to naj bi bila oseba, ki svetuje pri eni najpomembnejših reform te vlade.
Govorili smo z nekaj novinarkami, ki že desetletja obravnavajo zdravstvene teme. Do zdaj so bile prepričane, da je Barbara Stegel le nova uslužbenka ministrstva, ki je vseskozi ob ministru in skrbi predvsem za to, da do njega ne pridejo »nadležni« novinarji s svojimi vprašanji. Bile so zgrožene nad pojasnilom, pri katerih področjih naj bi svetovala ministru. Enako tudi eden od strokovnjakov za organizacijo zdravstvenega sistema, ki nam je pojasnil, da so potrebna  leta proučevanja zdravstvenega sistema, preden osvojiš vsaj njegove osnove. Konrad Kuštrin, predsednik sindikata zdravnikov Fides je bil »iz sebe«, ko je od nas izvedel, kakšno vlogo ima Barbara Stegel. Prepričan je bil, da je uslužbenka ministra, ki skrbi zgolj za stike z javnostjo. »Angažiranje ljudi s takšnimi referencami in za tak denar ni zgled varčevanja in učinkovitosti za zdravstvo,« bil oster Kuštrin.