harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

Alec Baldwin Svet24.si

Alec Baldwin obtožen nenamernega uboja

Asta vrečko Necenzurirano

Asti Vrečko zaradi opozicije prepovedali nastop ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

milanic mamic Ekipa24.si

Darko Milanič četnik?! Na sramoten način so mu ...

Meghan Trainor Odkrito.si

V veselem pričakovanju!

Conte Guardiola Ekipa24.si

Angleški velikan v šoku! Trenerja zaradi hudih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikati na RTVS pozivajo generalnega direktorja, naj zaradi diskreditiranja novinarjev razreši Urbanijo

Deli na:
Sindikati na RTVS pozivajo generalnega direktorja, naj zaradi diskreditiranja novinarjev razreši Urbanijo

Uroš Urbanija - Foto: Ukom

V Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in Sindikatu novinarjev TV Slovenija so na generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha zaradi pritiskov in groženj voditelju Sašu Krajncu in urednici Vesno Pfeiffer naslovili poziv, da začne postopek razrešitve direktorja TVS Uroša Urbanije.

V novinarskih sindikatih menijo, da so za razrešitev Urbanije izpolnjeni pogoji po 54. členu statuta RTVS, so zapisali v sporočilu za javnost.

V novinarskih sindikatih navajajo, da so seznanjeni z neformalnim ravnanjem direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Menijo, da je Urbanija brez utemeljenih razlogov in protipravno zastraševal ter z disciplinskim postopkom grozil novinarju in voditelju Dnevnika Saši Krajncu in dnevni urednici Dnevnika Vesni Pfeiffer ter ju neupravičeno diskreditiral tudi z možnostjo prerazporejanja na druge delovne zadolžitve, so zapisali.

Po pregledu dogodkov, dokumentov v zvezi z njimi in pričevanju novinarjev ter pravnem pregledu možnih in dejanskih kršitev delovno pravnih in medijskih predpisov, ki da jih je z neformalnim ravnanjem storil direktor TVS, zahtevajo, da v prilogi obrazložena in podobna ravnanja Urbanije ter zlorabo položaja in pooblastil direktorja TVS v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi generalni direktor RTV nemudoma prepreči, so zapisali.

V novinarskih sindikatih so prepričani, da novinarja nista storila nič narobe, kvečjemu sta dosledno sledila profesionalnim in programskim standardom. Neutemeljene grožnje z disciplinskim postopkom proti novinarjema pa razumejo kot nadaljevanje pritiskov na novinarsko in uredniško avtonomijo, ki se od imenovanja Urbanije za direktorja TVS še stopnjujejo, so zapisali.