Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sindikalist razkriva brutalne prakse veletrgovcev: v Lidlu zaposlene zastrašujejo z opomini, starejših se tako lažje znebijo

Deli na:
Sindikalist razkriva brutalne prakse veletrgovcev: v Lidlu zaposlene zastrašujejo z opomini, starejših se tako lažje znebijo

Lidlova trgovina v Ljubljani - trgovec zaposlene straši z opomini, očita sindikalist. - Foto: Primož Lavre

Cene hrane nezadržno naraščajo. Se višje cene živil kakorkoli odražajo pri plačah zaposlenih v maloprodaji? Preverili smo, kolikšni so njihovi dohodki in kateri delodajalci veljajo za najslabše.

Zanimalo nas je, kateri so po oceni generalnega sekretarja Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladija Rožiča najslabši delodajalci na področju trgovine. Tisti, ki so bili predmet želja nesojenih tajkunov, pravi: Mercator, Merkur, Tuš. Jager pa jim sledi.

Glede diskontov pojasni, da so plače bolj solidne pri Hoferju kot v Lidlu. Verige diskontov so sicer najbolj delovno intenzivne. Imajo relativno majhno število zaposlenih, prodajalke in prodajalci so izredno obremenjeni. Velja pravilo, da vsak dela vse. "Punce zdržijo maksimalno do 40-tega leta starosti ali pa še tega ne.«

Najslabši model je Lidlov, poudarja, saj gre za zastraševanje zaposlenih. Na kakšen način, vprašamo. Predvsem zato, ker veliko zaposlenih prejema opomine. Recimo na koncu dneva jim v trgovini ostane pet štruc kruha, zaradi česar delavec, ki je za to zadolžen, dobi opomin, češ da ni pravilno predvidel, koliko kruha se bo prodalo. Toda, kako naj predvidi do štruce natančno, koliko kruha se bo prodalo določen dan? Pri čemer prejme opomin tudi, če štruc zmanjka.



Ali pa primer sadja. Tisti, ki dela »na sadju«, ga mora vsako uro pregledati, lepo zložiti, odstraniti gnilo… Toda hkrati moraš delati na blagajni, če se tam nabere več ljudi. Zato, ker v času dela na blagajni pač nisi mogel hkrati pregledati sadja, spet dobiš opomin. Ti opomini pridejo Lidlu posebej prav pri starejših delavcih, pojasni Rožič, saj se jih lahko na tak način lažje znebijo, češ da ne delajo dobro.

Foto: STA - Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič

Še podatki o višini plač, ki so nam jih poslali iz Lidla in Hoferja. Lidl je s prvim majem letos uvedel 36 urni delovni teden kot polni delovni čas za prodajalce in skladiščnike ter viličariste. Marca letos je znašala povprečna bruto plača prodajalca (brez povračil stroškov za prehrano in prevoza) za 30 ur dela na teden 1180 bruto. Prej jih je namreč večina delala 30 ur na teden – skrajšani delovni čas.

Z majem so dvignili plače vsem zaposlenim v trgovinah in skladišču za povprečno osem odstotkov. Od maja dalje bo tako imel prodajalec minimalno 1.300 evrov osnovne bruto plače ob sklenjeni pogodbi za 36 ur na teden.

V Hoferju ima 95 odstotkov zaposlenih 30 urni delovnik na teden, pri čemer imajo vse pravice kot za polni delovnik 40 ur na teden. Plačilo prodajalcem v najvišjem plačilnem razredu je 1372 evrov bruto (937 evrov neto). Tisti, ki delajo 40 ur na teden, pa v najvišjem plačilnem razredu prejmejo 1830 evrov bruto plače (1201 evro neto).