Revija Reporter
Slovenija

Simoniti: V interpelaciji je ogromno neresnic in skrajno žaljivih neutemeljenih trditev

STA

24. mar. 2021 11:37 Osveženo: 11:42 / 24. 3. 2021

Deli na:

Vasko Simoniti

Matija Sušnik/DZ

Minister za kulturo je v uvodu seje DZ, na kateri obravnavajo interpelacijo o njegovem delu, zavrnil vse v njej navedene očitke. "Kot minister delam v dobro slovenske kulture," je poudaril in med drugim izpostavil rekorden proračun za kulturo za leto 2021 v zgodovini države.

Simoniti je interpelacijo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, označil za grob napad na institut parlamentarne demokracije. Kot je dejal, so bili privilegiji in privilegiran status nekaterih posameznikov v slovenski kulturi do prihoda njihove vlade samoumevna pravica, aktualna vlada pa je vzbudila nasprotovanje in proteste, ker se je na mnogih področjih posegalo v samoumevne pravice.

"Naša kulturna politika zajema skrb in pomoč za zelo širok spekter kakovostne profesionalne kulture in umetnosti, kakor tudi za zelo razvejano dejavnost ljubiteljske kulture, skrb in pomoč za obnovo dediščine in muzejsko ter arhivsko dejavnost, skrb in pomoč za spodbudo kreativni industriji in vsem kakovostnim ustvarjalcem v polju samozaposlenih v kulturi. Za prevarante in šarlatane, ki se sklicujejo na kulturo, pa ne bo prostora," je poudaril.

Po njegovih besedah v besedilu interpelacije ni dokazano, da bi pri svojem delu kršil katerekoli zakonske in druge pravne podlage, ki urejajo področje kulture, ravnal neodgovorno ali ravnal zoper interese kulturnega področja. Ob tem je minister zavrnil tudi vse očitke, ki so jih predlagatelji strnili v deset točk. Tako zanika, da bi neučinkovito ukrepal pri omejevanju in odpravi posledic blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi protikoronskih ukrepov. Pojasnil je, da je aktivno sodeloval pri pripravi vseh interventnih zakonov, ministrstvo pa je tudi redno pripravljalo ustrezne odloke glede na trenutne epidemiološke razmere v državi.

Minister je zanikal napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poudaril, da je zanju skrbel. Po njegovih besedah tudi ne obstaja en evidenten dokaz, da bi osebno ali kakorkoli drugače posegel v programsko neodvisnost Radiotelevizije Slovenija ali STA.

Kot je zatrdil Simoniti, ni zadrževal izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije ter nikomur ni politično odvzel statusa samozaposlenega v kulturi, saj so kriteriji za ta status, ki jim na ministrstvu sledijo, izključno strokovne in ne politične narave.

Prav tako tudi ni deložiral nobenega najemnika prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani, je dejal in pojasnil, da jih je obvestil, da ministrstvo te prostore potrebuje, pri čemer pa imajo eno leto časa, da najdejo nadomestne prostore. Ministrstvo po Simonitijevih zagotovilih tudi v roku plačuje socialne prispevke samozaposlenim v kulturi.

"Ne vodim retrogradne politike niti nisem zanemaril socialnega dialoga," je očitke zavrnil minister. Pri tem je pojasnil, da je imel z različnimi deležniki s področja kulture več kot sto sestankov in da mora za nazaj reševati nekatere zelo pereče probleme, ker se v zadnjih 12 letih bodisi niso ustrezno reševali bodisi rešili. Sam jih rešuje aktivno, hitro in učinkovito, je navedel. Pri tem je omenil letošnji rekorden proračun za kulturo in uveljavitev t. i. kulturnega evra.

Simoniti je zavrnil tudi očitek o političnem kadrovanju v javnih zavodih in zatrdil, da spoštuje ustavno načelo ločitve države in cerkve, pri čemer pa podpira usmeritev države, da interventni ukrepi veljajo za vse državljane, tudi za verske uslužbence, ki zaradi omejitvenih ukrepov beležijo precejšen upad prihodkov. Prav tako minister, kot je dejal, ne more sprejeti odgovornosti za nepripravo resolucije o nacionalnem programu za kulturo, saj bi morala biti ta sprejeta že leta 2017.

V besedilu interpelacije je po Simonitijevih besedah navedenih ogromno neresnic, pa tudi skrajno žaljivih neutemeljenih trditev "o klerikalnem populizmu, o tem, da minister od samega začetka nastopa funkcije izvaja uničevalne manevre, pogubne za kulturo". Ob tem je bil kritičen tudi do medijev, ki po njegovih besedah prav tako objavljajo neresnice. Več kot 50 demantijev po njegovih besedah priča o tem, da "ne gre za slučajno napako ali nehoteno zmoto pri objavljanju sporočil o našem delu, ampak za sistematično organizirano politično gonjo zoper vlado in ministrstvo".

Obravnava interpelacije se nadaljuje s predstavitvijo stališč poslanskih skupin, ki jim bo sledila razprava poslancev. Ta pa bo po načrtu končana šele v četrtek, ko bodo poslanci o interpelaciji tudi glasovali.