Revija Reporter
Slovenija

Opozicija udarila po Simonitiju: Kultura je po letu dni epidemije na kolenih in vi ste ob tem najraje tiho

STA

24. mar. 2021 11:11 Osveženo: 11:13 / 24. 3. 2021

Deli na:

Vasko Simoniti

Bobo

Predlagatelji interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija so v obrazložitvi predloga na seji DZ med drugim izpostavili ministrov odnos do samozaposlenih v kulturi in javnih medijev. Po besedah Matjaža Nemca (SD) je minister izgubili zaupanje strokovne javnosti. Violeta Tomić (Levica) ga je pozvala, naj pokaže državotvornost in odstopi.

Predlagatelji interpelacije so očitke strnili v 10 točk, ki sta jih danes povzela tudi Nemec in Tomićeva. Ministru med drugim očitajo neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covid-19, zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah ter odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa RTV in STA.

"Slovenija se je s prihodom vaše vlade in z vašim prevzemom odgovornosti za področje medijev znašla na neslavnih seznamih držav, ki grobo posegajo v svobodo medijev. Pri malodane vseh relevantnih mednarodnih organizacijah s področja svobode izražanja, evropskih novinarskih združenjih, Svetu Evrope, Evropskem parlamentu in Evropske komisije," je ugotavljal Nemec.

Tomićeva je izpostavila tudi ministrovo odgovornost za "nesmiselno deložacijo najemnikov prostorov na lokaciji Metelkova ulica 6" ter "za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi". Kot dejal Nemec, se je v primeru odvzema statusa samozaposlenega v kulturi raperju Zlatku pokazalo, da je minister odločal samovoljno in nezakonito.

Nemec je omenil tudi ministrovo objavo, v kateri se po njegovih navedbah sprašuje, če so vsi umetniki vrhunski, in kdo od njih si zasluži plačilo prispevkov. "To si dovolite izjaviti v času, ko je velik del delavcev v kulturi ostal brez možnosti za delo, za ustvarjanje, za nastopanje," je bil kritičen poslanec SD.

Tomičeva je opozorila, da Simoniti od nastopa svojega mandata ni vzpostavil dialoga z nevladnimi organizacijami in samozaposlenimi v kulturi. Slednji so po njenih besedah ujeti v začaran krog - brez statusa ni dela, brez dela pa ni statusa. Več kot tretjina jih živi na pragu revščine. Minister pa, kot je dejala, nima senzibilnosti za posebne okoliščine večje ranljivosti samozaposlenih v kulturi, ki se, generalno gledano, sploh ne upoštevajo.

"Kultura je po letu dni epidemije na kolenih in vi ste ob tem najraje tiho," je menil Nemec. Kot je dejal, je kultura ostala brez ključnega sogovornika in to takrat, ko ga je najbolj potrebovala. "Ostala je brez vas, ministra, ki bi se moral boriti za kulturnike, za njihove pravice, za kulturo, za njen obstoj," je dodal.

"Prišli smo do točke, ko sta delo in eksistenca kulturnikov odvisna od samovolje ministra in državne birokracije, od strankarske ideologije," pa je bila ostra Tomićeva. Ugotavljala je, da se "kulturo zatira in tlači v ideološki kalup po meri vladajoče stranke".

Pri tem je opozorila, da prav kultura, kulturna identiteta, temelji, legitimira in slovi kot nosilna, zgodovinsko pogojena državotvorna podstat. A kot je dejala, njeno upravičenost državni uradniki sedaj "prostaško zanikajo, vehementno blatijo in enačijo s priskledništvom ter sesanjem državnih jasli".

Za obravnavno predloga interpelacije ministra za kulturo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, je predvidenih skoraj 18 ur razprave. Danes bodo razpravljali 13 ur, torej do 22. ure, razpravo pa bodo predvidoma končali v četrtek.