zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Simobil izgubil pravdo

Deli na:
Simobil izgubil pravdo

Foto: Simobil

Višje sodišče je dokončno odločilo, da Simobil ne bi smel zaračunavati višjih cen, kot so predpisane z odločbami Akosa, in sicer ne glede na to, ali so klici prihajali iz Slovenije ali iz tujine.

Ljubljansko višje sodišče je sredi preteklega tedna dokončno odločilo, da so bile Simobilove cene zaključevanja klicev v slovenska mobilna omrežja previsoke. Gre za cene pri mobilni telefoniji, se pravi za cene med ponudniki. Manjši oziroma alternativni mobilni operaterji so bili oškodovani, saj so morali za zaključevanje mednarodnih klicev plačevati nekajkrat višjo ceno, kot jo je predpisala Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS, prej Agencija za pošto in elektronske komunikacije). Simobil mora tako družbi Akton, ki je sprožila sodni spor, plačati 40 tisoč evrov pravdnih stroškov in ji izdati dobropise v višini 1,18 milijona evrov. »Gre za pomembno sodbo, ki dokončno odpravlja vse dvome v zvezi z reguliranimi cenami in bo zagotovo odločilno vplivala tudi na potek drugih odprtih postopkov tako proti družbi Simobil kot tudi družbi Telekom Slovenije,« pravijo v Aktonu.

 

Akton je s tožbo proti Simobilu uspel že poleti leta 2013, vendar sodišče takrat ni odločalo o vsebini zaključevanja klicev. Tokrat je in o odločbah Akosa zapisalo, da te Simobilu nalagajo enotno prilagoditev cene klicev, ne glede na izvor klica. Torej ne glede na to, ali klic izvira iz omrežja operaterja v Sloveniji ali operaterja zunaj nje. Iz odločb agencije namreč ne izhaja ločevanje klicev glede na izvor, je zapisalo višje sodišče in dodalo, da bi morale biti izjeme posebej zapisane, pa niso bile. Zato je Simobil nezakonito preveč zaračunaval.

Zanimivo je, da je ljubljansko okrožno sodišče lansko jesen zavrnilo tožbo Aktona proti Telekomu Slovenije v višini 2,6 milijona evrov, vendar v družbi zdaj pričakujejo (glede na zadnjo razsodbo) ugoden razplet na drugi stopnji. Tušmobil je medtem napako že priznal in Aktonu povrnil preveč zaračunane zneske.

Po mnenju Aktona sodba meče slabo luč tudi na lastnika Telekom Austrio, ki je ves čas bil za hčerinsko družbo Simobil, ko je kršila odločbe agencije. In ko je Akton leta 2010 vložil tožbo, so v Simobilu oziroma Telekomu Austria enostransko odpovedali pogodbo o poslovnem sodelovanju. Posel je bil vreden okoli tri milijonov evrov na leto.