zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Porazno slovensko sodstvo: aroganca sodnika Jerneja Potočarja

Deli na:
Porazno slovensko sodstvo: aroganca sodnika Jerneja Potočarja

Foto: Bobo

Namesto da bi predsednik višjega sodišča v Ljubljani Jernej Potočar zoper porazno (ne)delo na okrožnem sodišču v Ljubljani ukrepal, ga raje »pokriva«.

Pred nekaj meseci smo pisali o delovanju policije, tožilstva in sodstva pri kazenskem postopku zoper Andreja Severja, nekdanjega direktorja propadle Hranilno-kreditne službe Sicura. Zaradi kriminalnega gospodarjenja Severja je bilo za več milijonov evrov oškodovanih 427 upnikov Sicure. Stečajni postopek je bil sam po sebi kriminalen, v njem so bili upniki Sicure še bolj oškodovani.

V tem primeru je bil stečajni upravitelj Brane Gorše zaradi zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka na prvi stopnji prejšnji mesec obsojen na štiri leta zapora, Jože Šušteršič, ki je od njega za sedemkrat prenizko ceno kupil terjatve Sicure v stečaju, pa na tri leta zapora.

Žal se je zapahom izognil Andrej Sever, ustanovitelj in direktor HKS Sicure, in to predvsem zaradi porazno slabega dela tožilstva in sodišča. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je začelo postopek zoper Severja decembra 2002 zaradi suma dveh kaznivih dejanj povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem in več drugih kaznivih dejanj. Šele dve leti potem, leta 2004, so tožilci na okrožno sodišče vložili zahtevo za sodno preiskavo, ki pa se je končala šele štiri leta kasneje.

Leta 2008 je sodni senat pod vodstvom sodnice Zorice Gogala začel sojenje Severju, toda kmalu je državni zbor 2009. spremenil kazenski zakonik in iz njega črtal kaznivo dejanje povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem. V skladu z novim kaznivim dejanjem, »lažnim stečajem z namenom oškodovanja upnikov«, je zanj nujen naklep in ne več že malomarnost, kot za »staro« kaznivo dejanje. Tožilka Tanja Ahčan je vseeno nadaljevala pregon po starem kaznivem dejanju vse do junija lani, ko je obtožnico iz opisanih razlogov v celoti umaknila.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.