Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Silvo Gorenc in umor devetletne »teroristke«

Deli na:
Silvo Gorenc in umor devetletne »teroristke«

Foto: Arhiv Reporterja

Zvezna Udba je leta 1972 likvidirala družino hrvaškega izseljenca Stjepana Ševa - prizanesla ni niti njegovi devetletni hčerkici. Šef jugoslovanske službe državne varnosti (SDV) ali Udbe je bil takrat Silvo Gorenc.

Kako je SDV pod vodstvom Silva Gorenca preprečevala teroristične akcije emigracije, lahko vidimo v primeru likvidacije celotne družine Ševo med počitnicami v Italiji. Hrvaški emigrant Stjepan Ševo je tako kot Crnogorac sodeloval v organizaciji Hrvatsko revolucionarno bratstvo, vendar je nasprotoval nasilnim akcijam. Kljub temu ga je Udba izsledila v Nemčiji, kjer se je v njegovo bližino vtihotapil znani udbovec Vinko Sindičić. Skupaj z družino Ševo je odpotoval na počitnice v Italijo, kjer jo je 24. avgusta 1972 pokončal: poleg Stjepana sta pod streli umrli tudi žena Tatjana in devetletna hči Rosemarie. O tem velikem »dosežku« Gorenčeve SDV seveda v Almanahu občine Krško ne moremo prebrati ničesar.

Vinko Sindičić je osumljen več umorov hrvaških emigrantov, ko mu je leta 1988 spodletel atentat na vodjo Hrvaškega državotvornega gibanja Nikole Štedula (preživel je šest njegovih strelov, med njimi tudi dva v glavo), pa so ga na Škotskem obsodili na 15 let zapora. Pozneje se je pustil predati Hrvaški, da bi mu sodili še za en umor, a so ga oprostili. V zadnjih tednih se omenja v zvezi z afero Josip Perković, v kateri je bil zoper njega kronska priča na sojenju v Münchnu, zdaj pa je podal izjavo, da je lažno pričal.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.