Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Španiji bi zamenjali časovni pas - bolje bi jedli in učinkoviteje delali

Deli na:
V Španiji bi zamenjali časovni pas - bolje bi jedli in učinkoviteje delali

Foto: Reuters

Španski poslanci so včeraj obravnavali predlog spremembe časovnega pasu, v katerem se že od leta 1942 nahaja Španija. S tem bi po njihovem mnenju izboljšali prehranjevalne in spalne navade Špancev in okrepili delovno produktivnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španija leži na zahodu Evrope, večina njenega ozemlja pa je geografsko v istem časovnem območju kot ozemlje sosednje Portugalske in Velike Britanije na severu. A z izjemo Kanarskih otokov za Španijo velja srednjeevropski čas, enak kot za Francijo in Nemčijo.

Državo je v ta časovni pas uvrstila oblast generala Francisca Franca, ki se je poenotila z nacistično Nemčijo.

"Dejstvo, da Španija že več kot 71 let ni v pravem časovnem pasu, od nas terja, da vstajamo prezgodaj in v povprečju spimo eno uro manj kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija," navaja poročilo, predstavljeno v španskem parlamentu. "To negativno vpliva na produktivnost, je vzrok za izostanke od dela, stres, nesreče in opuščanje šole," ugotavljajo avtorji poročila.



Sicer poročilo predlaga več ukrepov, vključno z oceno stroškov in posledic vrnitve Španije v zahodnoevropski čas, v katerem je bila država pred letom 1942.

Poročilo sicer navaja, da neustrezen časovni pas pojasni, zakaj Španci jedo, gredo iz službe in v posteljo pozneje kot njihovi evropski sosedi. "Naš urnik bolj določa sonce kot ura. Jemo ob enih popoldne in večerjamo ob osmih glede na sonce, ura pa navaja, da je tri popoldne oziroma deset zvečer," navaja tekst.

Zamenjava časovnega pasu bi tako Špancem dala več časa za družino, zasebno življenje, sprostitev in bi zmanjšala neučinkovito porabljen čas v službi, menijo nekateri. "Rezultati bi nas izenačili z Evropo v številnih pogledih, kjer se sedaj razlikujemo, še posebej v produktivnosti in konkurenčnosti, pri urejenem družinskem življenju in deljenju hišnih opravil," še navaja poročilo.