mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Si bo sploh kdo upal v boj z Jankovićem?

Deli na:

Najmočnejše stranke še vedno niso predstavile svojih kandidatov za župana Ljubljane, Zoran Janković pa je svojo ponovno kandidaturo za župansko mesto napovedal že lani. V SD si želijo, da bi levica nastopila s skupnim kandidatom, v SDS pa o svoji izbiri še molčijo. Kandidaturo so poleg Jankovića javno napovedali še trije.

Najmočnejše stranke še vedno niso predstavile svojih kandidatov za župana Ljubljane, Zoran Janković pa je svojo ponovno kandidaturo za župansko mesto napovedal že lani. V SD si želijo, da bi levica nastopila s skupnim kandidatom, v SDS pa o svoji izbiri še molčijo. Kandidaturo so poleg Jankovića javno napovedali še trije.

Da se bo za županski stolček na jesenskih volitvah ponovno potegoval, je Janković napovedal že decembra lani. V to ga je, kot je takrat pojasnil, prepričala tudi anketa o oceni njegovega dela med Ljubljančani. Od takrat naprej tudi poudarja, da bo na volitvah nastopil s svojo neodvisno listo.

Doslej so nastop na županskih volitvah napovedali še predsednica ljubljanske organizacije DeSUS Meta Vesel Valentinčič, predsednica mestnega NSi in nekdanja ministrica Mojca Kucler Dolinar ter svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek.

Ker je Janković na državnozborskih volitvah leta 2008 javno podprl stranke levega trojčka, SD, Zares in LDS, se je postavilo vprašanje, ali mu bodo sedaj omenjene stranke podporo vrnile na lokalnih volitvah. Na vprašanje, ali pričakuje podporo SD, Janković odgovarja, da ga to ne zanima. "SD se mora sama odločiti, kaj želi," je dejal v izjavi za medije pretekli teden.

V SD se želijo dogovoriti o morebitnem skupnem kandidatu levice in nobena skrivnost ni, da gre tukaj predvsem za vprašanje skupne Jankovićeve kandidature, je za STA pojasnila predsednica mestnega odbora Metka Tekavčič. Ker bodo po njenem mnenju jesenske volitve v Ljubljani vse prej kot lokalne in bodo merile političen utrip v državi, se ji zdi odgovorno, da bi se v državi vladajoče stranke pogovorile o pogledih na te volitve. Neodgovorna se ji zdi "slepa podpora" sedanjemu županu, saj so marsikatere težave v prestolnici posledica tega, da se Janković ni bil pripravljen o ničemer pogovarjati, terjal pa je absolutno podporo.


Janković je med drugim tudi omenil, da se je o jesenskih volitvah pogovarjal tudi s predsednico LDS Katarino Kresal in ji poudaril, da pred volitvami ne bo sklepal nobenega koalicijskega dogovora. Kot so pojasnili v mestni LDS, se glede županskega kandidata v Ljubljani še niso odločili in v zvezi s tem do nadaljnjega ne dajejo izjav.

V mestnem Zares trenutno primernega kandidata za župana nimajo, je za STA dejal predsednik mestnega odbora Pavel Gantar. Ljudje, ki bi bili primerni za kandidiranje, se po njegovih besedah za to niso odločili, verjetno zaradi prepričanja, da proti sedanjemu županu nimajo veliko možnosti. Z Jankovićem se bodo zato pogovorili o morebitnem sodelovanju in podpori, odločitev pa bo odvisna od dogovorov, poudarja Gantar.

Po njegovem mnenju bi morali v Ljubljani bolj dosledno in tudi bolj terminsko jasno uokviriti načrt razvoja mestnega tirnega prometa, stališče Zaresa pa se od Jankovićevega razlikuje tudi pri zgoščevanju sosesk. Kot meni Gantar, je treba imeti pri tem določeno mero in posluh za ljudi, ki tam že stanujejo. "Do volitev je še precej časa in se lahko še marsikaj spremeni, tudi vprašanje lastnega kandidata," je poudaril.

Svojega aduta v tekmi za županski stolček v prestolnici prav tako še niso izbrali v ljubljanski SDS, ki je sicer najmočnejša opozicijska stranka v mestnem svetu. Med možnimi kandidati se omenjajo Žiga Turk, Gregor Virant in Dragutin Mate.