severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Šetinc, saj ni važno, če je vse res, samo, da se dobro bere!?

Deli na:
Šetinc, saj ni važno, če je vse res, samo, da se dobro bere!?

Foto: Bobo

V »specialno vojno« pred volitvami proti Janši se naj bi vključil tudi lobist Mile Šetinc. S posebno »spin« akcijo poskuša odvrniti pozornost od Jankovića in njegovih laži glede lastništva nepremičnin.

Zoran Janković je v četrtkovem soočenju na POP TV kar sam sugeriral voditeljici Petri Krčmar, kaj naj vpraša Janeza Janšo. Ko se je branil pred očitki o laganju glede svojih nepremičnin in pojasnjeval, zakaj je zamolčal svojo hišo v Grosupljem, v kateri živi njegov mlajši sin Jure z družino, vendar je na papirju lastnik še vedno on, se je odločil, da bo »začel provocirati« tudi sam, kot se je izrazil. »Mene sprašujete, zakaj nisem hiše prepisal. Pa jaz vas vprašam, da vprašate gospoda Janšo, ko je kupil stanovanje, kako ga je plačal in zakaj ga ni prepisal v Ljubljani? ... Gospod Janša na Mesarski, kako ste kupil stanovanje?« In ko je Janša na to odgovoril z besedami: »Stanovanje sem plačal s kreditom in sem ga tudi prepisal,« je Janković nadaljeval: »Ne, jaz bi rad vedel, ker pravi, da ga je s kreditom plačal.«

Že takoj v petek so se vsi večji mediji ukvarjali z istim vprašanjem: ali je Janez Janša vpisal svoje stanovanje v zemljiško knjigo, in kako ga je plačal. Najdlje je pri tem šel Dnevnik. Odgovor na vprašanje, zakaj Janez Janša stanovanja ni vpisal v zemljiško knjigo, »se zelo verjetno skriva v financiranju nepremičnine«, so zapisali v Dnevniku in pri tem predstavili precej natančne izračune. Zelo podobne tistim iz »posebnega gradiva«, ki kroži zadnje dni po medijskih hišah, katerega avtor naj bi bil po nekaterih informacijah Mile (uradno Milenko) Šetinc, lobist in svetovalec Zorana Jankovića v predvolilni kampanji. Šetinc, sicer mož novinarke TV Slovenija Mojce Pašek Šetinc, je tudi mlajši brat v. d. urednika Dnevnika Zlatka Šetinca, naj bi nekatere novinarje prepričeval o pravilnosti svojih izračunov, iz katerih naj bi izhajalo, da se zneski prodaje stanovanj Janeza Janše ne ujemajo in da je gotovo v ozadju gotovina neznanega izvora…

Šlo naj bi za posebno Šetinčevo »spin« akcijo, da bi odvrnili pozornost od Jankovića oziroma vsaj nekoliko zrelativizirali njegove laži glede lastništva nepremičnin – hiše v Brvacah pri Grosuplju in gozda na Golovcu v Ljubljani. Iz dokumentov glede lastništva nepremičnin Janeza Janše, ki so že bili javno objavljeni, je moč razbrati, da naj bi Šetinc nekatera dejstva iz svojih izračunov najbrž namerno izpustil po načelu: saj ni važno, če je vse res, samo da se dobro bere.

Med Šetinčevimi izračuni tako ni podatka, da je bil Janša pred nakupom stanovanja na Komenskega lastnik enosobnega stanovanja in zazidljive parcele v Trenti, ki jo je kupil že pred 20 leti in da je te svoje nepremičnine zamenjal oziroma prodal, da je lahko kupil prej omenjeno stanovanje na Komenskega. Janša zagotavlja, da je vse njegovo premoženje popolnoma sledljivo iz podatkov, ki jih je dostavljal protikorupcijski komisiji, odkar velja ta zakonska obveznost, saj je bil ves ta čas poslanec.

V Reporterju smo spomladi že pisali, da ima lobist in nekdanji poslanec LDS Mile Šetinc v lasti podjetje Ljubljanski val, družbo za trženje in informiranje. Bilance Šetinčevega podjetja kažejo, da mu posli v času vladavine koalicije KGB naravnost cvetijo. Ljubljanski val je v letu 2009 izkazal  244.740 evrov čistega prihodka od prodaje in 80.132 evrov čistega dobička oziroma skupaj s prenesenim 308.194 evrov bilančnega dobička. Lani, v letu 2010, pa je Šetinc pridelal še boljše rezultate iz poslovanje: 290.070 evrov čistih prihodkov in 97.758 evrov čistega dobička. V primeru zmage Zorana Jankovića naj bi si Šetinc zdaj obetal še več poslov in še večje zaslužke.

Šetinc nam je spomladi odgovoril, da se še ni registriral kot lobist, ker se s tem ne ukvarja več: »Doslej sem zelo malo lobiral, 90 odstotkov sem se ukvarjal s piarovstvom. Če se bom ukvarjal z lobiranjem, pa se bom registriral.« Razložil nam je, da je na hitro napisani zakon lobistom prinesel več težav kot koristi, zato se ta dejavnost izplača redko komu. Največkrat je lobiral za tistega, s katerim je imel sklenjeno pogodbo za svetovanje.

Miletu Šetincu smo v soboto zvečer po elektronski pošti poslali vprašanja o njegovem svetovanju Zoranu Jankoviću oziroma stranki Pozitivna Slovenija in njegovem avtorstvu posebnega gradiva in izračunov o prodajah in nakupih stanovanj Janeza Janše, ki te dni kroži po spletu. Šetinc nam je odgovoril, da v kampanji ne svetuje Zoranu Jankoviću oziroma njegovi stranki. "Se pravi, da z njim nisem v nobenem poslovnem razmerju. Povem pa svoje mnenje, če me kdo kaj vpraša oziroma posluša."

Pravi še, da ne pozna nobenega »posebnega gradiva in izračunov o prodajah in nakupih stanovanj Janeza Janše, ki te dni kroži po spletu«, zato tudi ne more biti njegov avtor. "Vsak bralec oziroma uporabnik spleta pa si lahko zlasti iz člankov v Financah in Dnevniku brez težav sam »izračuna«, da pri nepremičninskih transakcijah Janeza Janše manjkajo nekatere ključne informacije o načinu financiranja, recimo: s čim in za kakšno vsoto je kupil stanovanje na Komenskega, s čim je financiral nakup stanovanja na Mesarski, za katerega naj bi odštel 325 tisoč, zanj pa je očitno najel le kredit v višini 135 tisoč ipd. Prepričan sem, da lahko z malo truda tudi Reporter pride do enakih vprašanj, če že ne odgovorov."