Revija Reporter
Slovenija

V Gornji Radgoni začetek sejma Agra

STA

24. avg. 2019 5:56 Osveženo: 12:54 / 24. 8. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni bo predsednik vlade Marjan Šarec danes odprl 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki bo letos potekal v znamenju digitalizacije, avtomatizacije, novih tehnologij v kmetijstvu in agroživilstvu ter generacijske prenove. Ob robu sejma bo danes odmeval tudi napovedan protest SLS.

Na sejmu letos sodeluje 1850 razstavljavcev iz 32 držav. Partnerica je tokrat avstrijska Štajerska, ob njej se predstavljajo Madžarska, Hrvaška, Severna Makedonija, Poljska, Bolgarija in Vietnam, pa tudi 24 mest Slovenije, Avstrije in Madžarske iz projekta Sodelovanje mest 2.

Do prihodnjega četrtka se bo na Agri zvrstilo več kot 150 dogodkov, pri katerih sodelujejo državne, strokovne, gospodarske in stanovske ustanove in organizacije na čelu z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Osrednja tema predstavitve ministrstva bo ozaveščanje potrošnikov o pomenu lokalne in varne hrane ter izdelkih, ekološkem kmetijstvu in shemah kakovosti, novih tehnologijah in digitalizaciji ter slovenskem ribištvu.

V skladu s sloganom Sejem novih generacij bodo poleg digitalizacije težišča Agre še na mladih kmetih, hrani iz bližine, inovativnosti, znanju in povezovanju, trajnostnem gospodarjenju z gozdovi, kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje ter ekološkem kmetijstvu. Odprtja se bo udeležil tudi evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan in se srečal s kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Ob robu sejemskega dogajanja bo danes odmeval predvsem protest, ki ga pripravljajo predstavniki SLS v bližini sejmišča zaradi problematike napadov zveri na rejne živali, čeprav se je Sindikat kmetov protest ob odprtju odpovedal, članom pa svetoval, naj se protesta stranke ne udeležijo. Za kmetijsko ministrico je protest nepotreben, saj je vlada doslej naredila, kar je lahko v skladu z obstoječo zakonodajo.

Na Pomurskem sejmu so ob tem dodali, da je prav Agra mesto, kjer se lahko politika, stroka in sindikati o problemih pogovorijo in poskusijo najti ustrezne rešitve.